SUA îşi prelungesc cu 10 ani prezenţa militară în Qatar

Statele Unite au ajuns la un acord pentru a-şi prelungi cu zece ani prezenţa militară la o bază aeriană din Qatar, relatează CNN, care citează surse sub acoperirea anonimatului din cadrul Departamentului american al Apărării, scrie News.ro

Baza în cauză este Al Udeid, situată în deşert, la aproximativ 25 km sud-vest de Doha. Este cea mai mare instalaţie militară americană din Orientul Mijlociu.

Qatarul a jucat un rol-cheie în medierea unei încetări temporare a focului între Hamas şi Israel, care a dus la un schimb de ostatici şi deţinuţi. De asemenea, statul din Golf a avut un rol esenţial în eliberarea unor americani din Venezuela şi Iran, în 2023.

Cu toate acestea, Statele Unite au criticat Qatarul pentru că găzduieşte lideri Hamas. La 16 octombrie, un grup bipartizan de 113 congresmeni americani i-a trimis o scrisoare lui Biden în care îi cereau să facă presiuni asupra ţărilor care sprijină Hamas, inclusiv Qatar.

Qatarul este, de asemenea, un aliat important al SUA care nu face parte din NATO, dar care are relaţii de lucru strategice cu armata americană.

Statul din Golf a fost, de asemenea, un canal de dialog al SUA cu talibanii de la retragerea americană din Afganistan în 2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share