Sute de curse aeriene au fost anulate, iar oamenii sunt îndemnați să stea la adăpost. Japonia, lovită de taifunul Lan

Aproape 900 de curse aeriene au fost anulate în Japonia şi 240.000 de persoane au fost îndrumate să se pună la adăpost după ce taifunul Lan, care se deplasează lent, a atins marţi uscatul, provocând pene de curent care au afectat zeci de mii de locuinţe, scrie Agerpres.ro

Taifunul Lan, care se apropie dinspre Oceanul Pacific, a ajuns pe uscat în extremitatea sudică a prefecturii Wakayama, situată la o distanţă de circa 400 de kilometri de Tokyo, şi s-a abătut asupra unei părţi importante din centrul şi vestul Japoniei, însoţit de ploi torenţiale şi vânturi puternice.

Autorităţile au emis avertizări de inundaţii şi alunecări de teren; s-au format câteva tornade.

Oficialii au anunţat că au instalat centre de evacuare în clădiri sigure şi în zone înalte pentru rezidenţii din 11 prefecturi, pe care Agenţia pentru managementul incendiilor şi dezastrelor i-a îndrumat să caute adăpost.

Ploile intense şi vânturile puternice au dus la perturbarea curselor aeriene, la închiderea unor tronsoane rutiere şi la suspendarea a zeci de curse feroviare.

Furtuna vine la o zi după ce taifunul Khanun a lovit Japonia în mijlocul vacanţei Obon, când multe companii sunt închise, iar rezidenţii oraşelor revin în oraşele şi satele natale.

În următoarele 24 de ore, regiunea centrală Tokai – unde se află sediul Toyota Motor – era aşteptată să înregistreze circa 350 mm de ploaie, de aproape trei ori mai mult decât media de precipitaţii pe luna august.

Televiziunile au prezentat imagini cu râuri învolburate.

Apa a provocat daune unor locuinţe şi sedii de afaceri în oraşul Nara, iar potrivit relatărilor din media, mai mulţi rezidenţi au căzut din cauza vântului puternic şi s-au rănit.

Penele de electricitate au afectat aproape 90.000 de locuinţe în regiuni centrale şi vestice, au precizat companiile de utilităţi. Potrivit companiei Seven & i, circa 210 magazine 7-Eleven au fost închise din motive de siguranţă.

Taifunul Lan este însoţit de vânturi puternice de 150 kilometri pe oră şi se îndreaptă spre nord-vest traversând insula principală Honshu cu o viteză de 15 kilometri pe oră. Potrivit prognozelor, urmează să ajungă în Marea Japoniei până miercuri dimineaţă şi să se deplaseze spre nord, potrivit agenţiei meteorologice nipone.

Total
0
Shares
Total
0
Share