Alte știri

Țara noastră va semna un tratat internațional care va extinde teritoriile în care cetățenii moldoveni vor putea primi asistență consulară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va semna Convenția statelor-membre ale Organizației pentru Democraţie și Dezvoltare Economică (GUAM – Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) privind acordarea ajutorului reciproc în probleme consulare.

Întrunită, astăzi, în ședință, Comisia politică externă și integrare europeană și-a dat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor în acest sens.

Actualitatea Convenţiei este determinată de interesul Republicii Moldova de a oferi cetățenilor săi, aflați în situații dificile în ariile geografice unde statul nostru nu este reprezentat diplomatic, posibilitatea de a primi asistență consulară din partea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale celorlalte state-membre GUAM.

În cadrul GUAM, țara cea mai reprezentată diplomatic peste hotare este Ucraina, care are peste 100 de misiuni diplomatice şi oficii consulare, o bună parte din ele fiind situate în regiuni unde nu există ambasade sau consulate ale ţării noastre, în timp ce Georgia şi Azerbaidjan au fiecare peste 60 de misiuni diplomatice şi oficii consulare în străinătate.

Convenția va oferi cetățenilor Moldovei posibilitatea de a beneficia de asistență şi protecție consulară din partea misiunilor diplomatice ale Ucrainei, Georgiei sau Azerbaidjanului, în cazul în care dificultatea/situaţia excepţională a survenit într-un stat în care Republica Moldova nu are misiune diplomatică sau oficiu consular.

loading...

Comments are closed.