Economic

TASS: Prețul gazului rusesc pentru Moldova ar putea crește la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prețul gazului rusesc pentru Moldova în baza unui nou contract cu Gazprom ar putea crește la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi. Acest lucru a fost comunicat agenție de presă TASS de o sursă apropiată negocierilor.

„Din 2021, prețul gazului în sezonul cald se calculează pe baza valorii de piață, când cererea de combustibil albastru scade odată cu costul gazului, iar în perioada de iarnă este legat de situația pe motorină, piața de combustibil și păcură, care a permis republicii să economisească semnificativ”, a spus el. – Cu toate acestea, dacă privilegiile anterioare au fost aplicate tuturor volumelor de gaze, atunci, conform noilor condiții, în primul și al patrulea trimestru al anului Moldova va cumpăra 70% din volumele legate de prețul petrolului, iar restul – la valoarea de piață; în al doilea și al treilea trimestru – 30% legate de prețul petrolului, iar restul – la prețurile de piață.” Potrivit interlocutorului agenției, „ținând cont de situația de pe piață, modificările pot duce la o creștere de două ori a prețurilor față de vechea formulă, până la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi”.

Noul contract dintre Moldova și Gazprom prevede plata datoriei istorice a republicii pentru livrările de gaze din anii trecuți, a spus sursa.

„Moldova, în baza unui nou contract cu Gazprom, care a fost încheiat pe cinci ani, s-a angajat să plătească datoria istorică pentru furnizarea de combustibil albastru din ultimii ani. Datoria, inclusiv taxa de penalizare, s-a ridicat la 700 de milioane de dolari, iar Republica Moldova a insistat asupra auditului său”, a spus el.

După cum a raportat anterior de către reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, în prezent, corpul datoriei este de 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 de milioane de dolari.

Pe 29 octombrie s-a aflat că Gazprom și Moldova au convenit asupra termenilor unui contract de furnizare a gazelor naturale, precum și asupra unei scheme de rambursare a datoriei țării. Potrivit acordurilor părților, acordul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit cu cinci ani. După cum se indică în document, furnizarea de combustibil albastru în cadrul noului contract va începe la 1 noiembrie.

Anterior, în timpul negocierilor, Gazprom a prelungit contractul pentru octombrie și a început să furnizeze gaze republicii la un preț de piață de aproximativ 790 de dolari la 1.000 de metri cubi. Compania rusă a anunțat apoi că este de acord să prelungească contractul pentru noiembrie dacă partea moldovenească achită integral livrările pentru septembrie și octombrie 2021. În caz contrar, transportul gazelor către republică de la 1 decembrie putea fi oprit.

loading...

Comments are closed.