Alte știri

Termenul de redactare a hotărârilor judecătorești va fi extins

Pinterest LinkedIn Tumblr

Termenul de redactare a hotărârilor judecătorești va fi extins, până la 45 de zile lucrătoare. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului de procedură civilă, Codului administrativ și Codului de procedură penală.

În prezent, termenul prevăzut pentru redactarea hotărârilor este de 15 zile în Codul administrativ sau 30 de zile în Codul de procedură civilă.

”Proiectul are drept finalitate sporirea efectivă a actului de justiție prin îmbunătățirea calității motivării actelor judecătorești finale și de dispoziție emise în special de judecătorii și curțile de apel. Depășirea termenului de redactare a hotărârilor, în practică, este o chestiune frecventă, datorată, în principal, volumului prea mare de muncă pentru schema de personal din fiecare instanță, complexitatea cauzelor și lipsa cadrelor suficiente în instanțele judecătorești, fiind frecvente cazurile când judecătorul activează în lipsa grefierului sau asistentului”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare pentru anul 2019, sarcina medie anuală per sistem a unui judecător în anul 2019 a constituit 621 de dosare, iar sarcina medie lunară – 62 de dosare judiciare. Conform aceluiași raport, cele mai multe sesizări în privința judecătorilor se referă la nerespectarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești.

Inițiativa legislativă aparține deputatului PSRM Vasile Bolea, Președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități și a fost elaborată la propunerea Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

Citește și: Artur Gumeniuc a fost eliberat din funcția de director adjunct al SIS

loading...

Comments are closed.