Externe

Tihanovskaia cere Federației Ruse să respecte suveranitatea Belarusului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia nu are nevoie să trimită trupe în Belarus, deoarece protestele care au loc în republică începând cu 9 august sunt pașnice – a declarat Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziției la scrutinul prezidențial câștigat de Aleksandr Lukașenko, transmite Telegraph.md, cu referire la Radio Chișinău

„Cred că nu este nevoie de această rezervă (rezerva de forțe de ordine pregătită de Rusia la solicitarea lui Lukașenko, n.red). Și ei (rușii, n.red) înțeleg că protestele noastre sunt exclusiv pașnice. Astfel că nu trebuie să fie introdusă niciun fel de trupă (în Belarus, n.red). Aceasta este o criză internă, nu una geopolitică. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că suntem o țară prietenoasă cu Rusia, că astfel de acțiuni pot provoca reacții negative din partea rușilor obișnuiți. Popoarele noastre sunt prietene, nu avem nevoie de un astfel de ajutor din partea Rusiei” – a afirmat Tihanovskaia, cerând Federației Ruse să respecte suveranitatea Republicii Belarusul.

„Solicităm guvernului rus, conducerii ruse să respecte suveranitatea Republicii Belarus și să permită poporului belarus să își rezolve conflictele interne” – a adăugat opozanta, care se află în exil în Lituania. Svetlana Tihanovskaia a făcut aceste declarații în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat recent că Rusia, la cererea liderului de la Minsk, Aleksnadr Lukașenko, a creat o rezervă de forțe de ordine pentru a o trimite în Belarus, „dacă va fi nevoie”.

Amintim că în Belarus continuă protestele împotriva falsificării rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, care, potrivit datelor oficiale, au fost câștigate de Aleksandr Lukașenko, aflat la conducerea țării din 1994.

Acesta ar fi obținut 80,1% din voturi, în timp ce candidata opoziției Svetlana Tihanovskaia a fost votată de 10,1%. Imediat după anunțarea rezultatelor, Tihanovskaia a plecat din Belarus, iar acum se află la Vilnius. Forțele de securitate din Belarus au dispersat violent protestatarii, folosind gloanțe de cauciuc, grenade paralizante și tunuri cu apă.

De la începutul protestelor, peste 6.700 de persoane au fost reținute, cel puțin 250 de persoane au fost internate în spital din cauza rănilor suferite în confruntări, iar alte câteva persoane au decedat.

Citește și: Situația din Belarus convoacă o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

loading...

Comments are closed.