Politic

Tinerii decid! Cine sunt conducătorii aripilor de tineret ale partidelor din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

O structură foarte importantă a partidelor politice din Republica Moldova sunt organizațiile de tineret. Tinerii sunt viitorul oricărei comunități și este binevenit ca fiecare partid să acorde atenție tineretului. Mai ales prin intermediul tinerilor lideri politici.

Mai jos vă prezentăm liderii organizațiilor de tineret din cele mai importante partide politice din Republica Moldova. Pentru a nu supăra pe nimeni, am decis că cea mai potrivită ordine ar fi cea alfabetică.

  1. Partidul Democrat din Moldova îl are drept președinte al organizației de tineret pe Alexandru Cauia. Secretar Ştiinţific al Institutului Cercetări în Domeniul Protecţiei Drepturilor Omului al ULIM; Decan al facultății de drept din ULIM. Totodată, cercetând CV-ul președintelui Tinerilor Democrați vedem că are peste 20 de publicații științifice.
  2. Tineretul Partidului Liberal îl are președinte pe fostul ministru al Tineretului și sportului, Ion Cebanu. În 2007, Ion Cebanu a devenit consilier municipal în Chișinău. Ion Cebanu a deținut funcția de Ministru al Tineretului și Sportului din 25 septembrie 2009, după învestirea de către legislativ a Guvernului Filat. Ion Cebanu a devenit, astfel, cel mai tânăr ministru în noul Guvern la vârsta de 25 de ani. În prezent este Președinte a fracțiunii PL în CMC, dar a mai ocupat în trecut și funcția de director la Moldsilva precum și „SA Mina Chișinău”.
  3. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova îl are drept lider al organizației de tineret pe Denis Iachimovschi, care a venit în locul lui Nicolae Cuharenco, care la rândul său a fost conducătorul aripei tinere comuniste timp de 3 ani. Organizația de tineret al PCRM poartă denumirea simbolică de Komsomol, iar președintele acesteia are titlul de prim secretar al comitetulul central al tineretului comunist. 
  4. Partidul Acțiune și Solidaritate îl are drept președinte al organizației de tineret pe Dan Perciun, Acesta a activat în cadrul Ministerului Educației în calitate de șef de direcție al Departamentului e-Transformare și Informatizare, la moment este asistent în cadrul proiectului Școli transparente- comunități prospere al centrului de Analiză și Evaluare a Reformelor. Dan are licența în politică, psihologie și socielogie la Cambridge pe care a obținut-o în 2014. 
  5. Președintele organizației de tineret al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr este Dinu Plângău. Cel mai tânăr din această listă, a fost ales recent în calitate de președinte. Dinu Plângău este absolvent al facultății de Drept al USM și este cunoscut drept unul din fondatorii organizației unioniste Tinerii Moldovei pe care a lăsat-o în favoarea funcției de președinte al organizației de tineret al Platformei DA. 
  6. Echipa de tineret a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, se numește Garda Tânără a cărei președinte este Victor Poliacov. Acesta ocupă funcția respectivă din 2014. Poliacov este magistru în drept al Universității de Studii Europene din Chișinău, iar din iunie 2016 este consilier municipal în Chișinău. 
  7. Tineretul Partidului Popular European din Moldova îl are drept președinte pe Ion Ranga. Acesta este absolventul facultății de științe politice al universității Babeș din Cluj. Ranga a fost ales în funcția dată în octombrie 2015 și este primul președinte al TPPEM. 
  8. Partidul Liberal Democrat din Moldova se confruntă cu mari probleme din punctul de vedere al tinerilor. Ultimul președinte al Tineretului Liberal Democrat din Moldova, Andrei Spânu a ales să adere la PAS, momentan președinția acestei organizații este vacantă. Este observată Anastasia Cojocari, o tânără foarte activă din Anenii Noi, s-ar putea ca pe viitor ea să ocupe funcția respectivă. În ceea ce privește celelalte partide din Republica Moldova, a fost problematic să găsim informații, din acest motiv și nu le-am pomenit.

 

loading...

Comments are closed.