Alte știri

Top 11 cei mai scumpi fotbaliști moldoveni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fotbalul în Republica Moldova nu este la un nivel înalt. Dar avem și noi micile noastre bucurii, Alexandru Epureanu vice-campionul Turciei, Artur Ioniță, goleador în Serie A din Italia, Sheriff Tiraspol o prestație excelentă în Europa League.

În articolul dat ne-am propus să identificăm top 11 (fiindcă fotbalul se joacă în 11) cei mai scumpi fotbaliști ai naționalei de fotbal al Moldovei. Drept referință am luat site-ul german Transfermarkt.de

 

11. Alexandru Dedov- 275 mii euro

Alexandru Dedov (n. 26 iulie 1989, Chișinău) este un fotbalist internațional moldovean, care în prezent evoluează la clubul Milsami Orhei pe postul de mijlocaș.

Alexandru Dedov a mai jucat la echipe precum Ventspils (Letonia), Dacia Chișinău, Zimbru Chișinău, Academia UTM, Sheriff Tiraspol dar și A.S.A Târgu Mureș din România. La naționala de fotbal a Republicii Moldova are 32 de meciuri și două goluri.

 

10*. Radu Gînsari- 300 mii euro

Radu Gînsari (n. 10 decembrie 1991, Chișinău) este un fotbalist din Republica Moldova, care în prezent evoluează la clubul Hapoel Haifa din Israel pe postul de atacant. Printre echipele la care a mai jucat Gânsari putem enumera Academia UTM, Zimbru Chișinău și Sheriff Tiraspol. La naționala de fotbal, Radu are 18 meciuri jucate și 4 goluri marcate.

 

 

10* Ion Jardan- 300 mii euro

Ion Jardan (n. 10 ianuarie 1990, Cornești, Ungheni) este un fotbalist din Republica Moldova, legitimat la clubul FC Sheriff Tiraspol. Joacă pe postul de fundaș dreapta.

A mai jucat la FCM Ungheni, Rapid Ghidighici și Zimbru Chișinău. Are 15 meciuri la naționala de fotbal a Moldovei și nu a marcat nici un gol.

 

 

10* Petru Racu- 300 mii euro

Petru Racu (n. 17 iulie 1987, Chișinău) este un fotbalist internațional moldovean, care în prezent evoluează la echipa Sheriff Tiraspol pe postul de fundaș. Petru și-a început cariera de fotbalist la echipa Zimbru Chișinău. În 2007 a decis să părăsească Republica Moldova. Petru Racu este unul din puținii moldoveni cunoscuți în Scandinavia. Acesta a jucat în campionatul suedez, la IFK Norrköping, în campionatul finlandez la MYPA și în campionatul danez la FC Hjørring. Petru Racu a avut ocazia să joace și în Anglia. Pentru echipa a doua a Ipswich Town a jucat un meci contra celor de la Charlton Athletic. În 2013 a revenit în Moldova la Veris Chișinău ca mai apoi să joace și la Milsami Orhei. La naționala Moldovei Petru are 38 de meciuri și un gol.

 

7. Gheorghe Andronic- 325 mii euro

Gheorghe Andronic (n. 25 septembrie 1991, Chișinău) este un fotbalist din Republica Moldova care evoluează la clubul Milsami Orhei pe postul de mijlocaș. Gicu Andronic era una din speranțele fotbalului moldovenesc. Copilul minune al lui Zimbru în 2010 s-a transferat la Dinamo Zagreb, însă nu a reușit să joace pentru aceștia fiind împrumutat la Lokomotiva Zagreb și HNK Gorica. Mai târziu a încercat să repete drumul lui Petru Racu și s-a transferat în campionatul suedez, mai întâi la IFK Värnamo iar mai apoi a jucat și la Degerfors IF. În 2013 a revenit la Zimbru ca mai apoi să se transfere la Milsami unde joacă și la momentul de față. Gicu are 10 meciuri pentru naționala Moldovei reușind să marcheze doar un gol.

 

6.Stanislav Namașco- 350 mii euro

Stanislav Namașco (n. 10 noiembrie 1986, Tiraspol) este un fotbalist moldovean care evoluează la clubul din Grecia, Levadiakos pe postul de portar. Namașco este unul din cei mai buni portari pe care l-a avut Republica Moldova. De-a lungul carierei sale a jucat la FC Tiraspol și Sheriff Tiraspol, apoi s-a transferat în Rusia Kuban Krasnodar, Spartak Nalchik și Volgar Astrackan. Pentru o scurtă perioadă a revenit în Moldova, la Dinamo-Auto dar a plecat în Azerbaijan la AZAL. Momentan joacă în Grecia. La naționala de fotbal a Republicii Moldova are 42 de meciuri.

 

5. Veaceslav Posmac- 400 mii euro

Veaceslav Posmac este un fotbalist din Republica Moldova născut la data de 7 noiembrie 1990 și joacă pe poziția de fundaș. La momentul de față este jucătorul celor de la Sheriff Tiraspol. Acesta a mai jucat la Sfântul Gheorghe unde a și început cariera profesionistă. După trei ani la Sfântul Gheorghe, Posmac s-a transferat la Dacia Chișinău unde a jucat alți 5 ani. Din 2017 acesta este jucătorul Sherifului. La naționala Moldovei, Veaceslav Posmac a jucat 15 meciuri și a marcat 2 goluri.

 

4. Cătălin Carp- 700 mii euro

Cătălin Carp (n. , Chișinău, Republica Moldova) este un fotbalist din Republica Moldova, care evoluează pe postul de fundaș la clubul FC Ufa din prima divizie rusească. Este singurul din acest top care nu a jucat nici o secunda în campionatul Republicii Moldova. Cătălin a început cariera profesionistă la Dinamo Kiev. Au urmat 3 sezoane în Liga 1 din România. Întâi a jucat la CFR Cluj, următorul sezon la FCSB, iar în cele din urmă la Viitorul Constanța. În 2017, Cătălin Carp s-a transferat la FC Ufa în campionatul Rusiei unde joacă și la moment. La naționala Moldovei Carp are 8 meciuri și un gol marcat.

 

3. Alexandru Gațcan- 1 milion de euro

Alexandru Gațcan (n. 27 martie 1984, Chișinău) este un fotbalist internațional moldovean, care în prezent evoluează la clubul rus FC Rostov și la echipa națională de fotbal a Moldovei. Alexandru Gațcan este o legendă vie a fotbalului moldovenesc. De mai multe ori desemnat cel mai bun fotbalist moldovean. Fiind căpitanul celor de la FC Rostov a reușit să învingă pe Bayern Munchen cu scorul de 3-2. Primul moldovean căpitan de echipă în grupele UEFA Champions League. Înainte să devină o legendă al celor de la Rostov, Gațcan a mai jucat la Unisport-Auto Chișinău, Spartak Moscova, Spartak Cheleabinsk și Rubin Kazan iar din 2008 joacă la Rostov. Acolo a reușit 234 de meciuri și 20 de goluri. În sezonul 2015-2016 Rostov a ocupat locul 2 ceea ce i-a permis să joace în grupele UEFA Champions League. La naționala de fotbal a Moldovei, Gațcan are 55 meciuri și 5 goluri.

 

 

2. Artur Ioniță- 3.5 milioane de euro

 

 

Artur Ioniță (n. , Chișinău, URSS) este un fotbalist moldovean, care în prezent evoluează pe postul de mijlocaș la clubul Cagliari Calcio din Serie A și la naționala Moldovei. Artur a început cariera fotbalistică la Zimbru Chișinău, dar a reușit doar două meciuri fiind transferat la Iskra Stal Râbnița. După un sezon la Iskra, Ioniță s-a transferat în Elveția la FC Aarau unde a reușit timp de 5 sezoane să joace 129 de meciuri și 16 goluri. Artur Ioniță este primul moldovean care a jucat în Serie A. A jucat la Hellas Verona 2 sezoane, iar după ce veronezii au retrogradat în Serie B, Artur Ioniță s-a transferat la Cagliari. Pe lângă faptul că este primul moldovean din istoria Serie A, acesta mai e și primul moldovean care a înscris în această competiție. Artur Ioniță are 10 goluri în Serie A. În ceea ce privește naționala Moldovei de fotbal, Ioniță are 27 de meciuri jucate și 2 goluri marcate.

 

1. Alexandru Epureanu- 3.75 milioane de euro

Cu siguranță cel mai cunoscut fotbalist moldovean. Născut la 26 septembrie 1986, Alexandru Epureanu are un CV impresionant nu doar pentru standardele moldovenești. Nu fiecare jucător din spațiul CSI se poate lăuda cu asemenea CV bogat ca al fundașului nostru. Începându-și cariera la Zimbru Chișinău, Alexandru a mai trecut și pe la Sheriff. În 2007, cariera lui Epureanu a explodat, acesta a fost transferat de FC Moscova, care era o echipă de top în Rusia la moment. La acea echipă, Epureanu a mai jucat cu doi moldoveni, Radu Rebeja care era căpitanul FC Moscova și Stanislav Ivanov. După ce s-a desființat FC Moscova din motive financiare, Alexandru s-a transferat la Dinamo Moscova. La fel în CV-ul său apar Krylia Sovietov, Anzhi Makhachkala. Din 2014, căpitanul naționalei noastre s-a transferat la Istanbul Başakşehir cu care a reușit o performanță uluitoare. A devenit vice-campion al Turciei reușind să fie peste așa granzi precum Galatasaray, Fenerbache sau Trabzonspor. La echipa națională a Moldovei, Alexandru Epureanu are 80 de meciuri și 8 goluri. La numărul de meciuri este liderul all-time al naționalei noastre, la numărul de goluri fiind pe locul 3, dar el fiind fundaș a reușit o performanță uluitoare.

 

P.S. Cu steluță au fost marcați jucătorii care au același cost conform datelor transfermarket.

loading...

Comments are closed.