Ucraina exportă ceapă în România din cauza scăderii stocurilor și creșterii prețurilor în Moldova

România importă ceapă din Ucraina în cantități mari. Dacă înainte românii importau ceapă din Republica Moldova, acum Ucraina a devenit furnizorul de bază. Motivul este că stocurile de ceapă ale moldovenilor nu mai fac față cererii și nici prețurile nu mai sunt convenabile, scrie Rador Radio România

Fedir Ribalko, consultant internațional pentru fructe și legume: ,,Românii cumpără ceapă din Ucraina deoarece stocurile acestui produs în Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut.”

Oleksandr Horev, expert internațional în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură: ,,În momentul de faţă, prețul cepei în Ucraina rămâne stabil și variază între 0,27 și 0,40 USD/kg, în funcție de calitate, regiune și dimensiunea lotului. În ultimele săptămâni, au apărut pe piaţă numeroase oferte pentru vânzarea de ceapă mică şi ceapă de slabă calitate, ceea ce cred că este rezultatul sortării produselor pentru expedieri la export şi aprovizionare către lanţul de supermarketuri. Prețurile pentru o astfel de ceapă nu depășesc 0,19 USD.”

Potrivit analiștilor, exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine profitabil.

,,Acest lucru confirmă încă o dată incredibilul – Ucraina a reușit să-şi restabilească producția de ceapă în doar un an, pierzând până la 80% din suprafețele și infrastructură pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în zonele sudice ale regiunii Herson, ca urmare a acțiunile barbare ale invadatorilor ruși” – se arată într-o analiză realizată în cadrul proiectului East Fruit.

Total
0
Shares
Total
0
Share