UE deschide negocierile cu Republica Moldova

Consiliul European a decis, astăzi, să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova. În acest context, conducerea Republicii Moldova a transmis mai multe mesaje de felicitare.

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Sandu a subliniat că, acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

„Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a punctat șefa statului.

„Decizia istorică a Consiliului European este rezultatul efortului pe care l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu. Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE” , a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

„Felicitări, Moldova! Astăzi, sărbătorim un moment deosebit în istoria Republicii Moldova. După o perioadă importantă în care am implementat cu succes recomandările Uniunii Europene, statele membre ale Uniunii au emis un vot pozitiv pentru deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră. Decizia de asta reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, marcând cel mai important pas de până acum către aderarea noastră la marea familie a Uniunii Europene.

În ultimii ani, am colaborat strâns cu toate instituțiile statului pentru a implementa reforme esențiale. Realizarea a 94% din recomandările Comisiei Europene este o dovadă clară a determinării noastre de a face schimbări concrete și de a aduce Republica Moldova la standardele europene. Suntem pe drumul corect și suntem hotărâți să continuăm această transformare.

Aceasta este începutul drumului nostru către statutul de membru UE cu drepturi depline. Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest drum, pentru că știm că aderarea la UE reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate. Începem această etapă având o bază solidă, evidențiată de un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care 9 înregistrează progrese substanțiale.

Felicitări nouă tuturor, cu această importantă decizie, care deschide, ireversibil calea către marea familie a Uniunii Europene – un spațiu al păcii, securității și democrației”, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Amintim că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie a anului trecut, iar pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share