Alte știri

UE majorează până la 619 milioane de euro alocările pentru statele din Vecinătatea Estică în 2018, inclusiv pentru Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul European a votat astăzi amendamentele la proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din 2018, care includ și solicitarea de creștere a alocărilor financiare din anul 2018 pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, cu 27 de milioane de euro, până la 619 milioane de euro.

Această creștere aprobată astăzi este una suplimentară față de cea inclusă deja de Comisia Europeană în proiectul de buget pentru 2018, de circa 48 de milioane de euro. Spre deosebire de asistența macrofinanciară, aceștia sunt bani care vor merge direct la proiecte de finanțare europeană, nu vor ajunge la Guvern.

„Pentru Republica Moldova este esențial acest sprijin, de aceea, am cerut creșterea alocărilor financiare din bugetul de anul viitor pentru a o ajuta să-și consolideze economia, să devină mai competitivă și să își întărească instituțiile. Sprijinul nostru este concret, însă trebuie să vedem rezultate la fel de concrete și din partea Guvernului Republicii Moldova în domeniile importate pentru oameni. Autoritățile trebuie să realizeze mai multe progrese în ceea ce privește justiția, lupta anticorupție, întărirea statului de drept și a sistemului bancar, adică în acele domenii care îmbunătățesc viața oamenilor. Doar așa ne putem asigura că toți acești bani pe care Uniunea Europeană îi acordă Republicii Moldova sunt bine utilizați și ajung acolo unde trebuie, la creșterea nivelului de trai al oamenilor de rând”, a declarat un eurodeputat de la Bruxelles.

Prin acești bani Uniunea Europeană, cele 28 de state membre, vrea să ajute statele ne-membre din Vecinătatea Estică care implementează acorduri de asociere cu UE – Republica Moldova, Ucraina și Georgia – să realizeze reformele de care au atât de mare nevoie.

 

loading...

Comments are closed.