Externe

UE va acorda refugiaţilor ucraineni drept de şedere pentru o perioadă de până la trei ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european, pentru o perioadă de până la trei ani, relatează Reuters.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Cel puţin 300 000 de refugiaţi ucraineni au intrat în Uniunea Europeană până acum, iar blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru alte câteva milioane. Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, ţări membre UE, au frontieră terestră cu Ucraina.

„Este datoria noastră să îi preluăm pe cei care fug de război”, a declarat luni ministrul de interne francez Gerald Darmanin. El a menționat că miniştrii de externe din UE au mandatat Comisia Europeană cu pregătirea propunerilor de acordare a protecţiei pentru refugiaţii ucraineni.

Miniştrii de interne europeni se vor întâlni din nou joi pentru a stabili detaliile. În primul semestru al acestui an Franţa asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Directiva UE privind protecţia temporară, elaborată după războaiele din Balcani din anii ’90, dar niciodată utilizată până acum, oferă acelaşi nivel de protecţie, pentru o perioadă de la 1 la 3 ani, în toate statele UE, inclusiv un permis de şedere, acces la locuri de muncă, beneficii sociale şi tratament medical.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că majoritatea miniştrilor au susţinut această propunere, deşi au fost câţiva participanţi care au pus sub semnul întrebării oportunitatea ei. Chestiunea priveşte întreaga Uniune Europeană, a subliniat Johansson.

loading...

Comments are closed.