Alte știri

ULTIMA ORĂ // CEC explică de ce a publicat lista integrală a tuturor alegătorilor din țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

În legătură cu discuțiile apărute în mediul online privind publicarea pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md) a unor date din listele electorale, instituția face următoarele precizări:

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

1. Instrucțiunea privind prelucrarea datelor cu caracter personal în procesul electoral a fost aprobată de către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) în anul 2013.

2. Astfel, până în anul 2019 pe pagina www.cec.md a fost posibil de verificat datele din listele electorale doar personal, în baza IDNP-ului.

3. Ulterior, ca urmare a propunerilor venite din partea partidelor parlamentare, organul legislativ, prin pct. 17 din Legea 113/2019, a operat modificări la alin. (1), art. 45 din Codul electoral, care la moment este în următoarea redacție: Listele electorale se fac accesibile în localurile secțiilor de votare, precum şi se plasează pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor, în acestea fiind indicate numele, prenumele şi anul nașterii ale fiecărui alegător.

4. Subliniem că dezbaterile pe marginea propunerilor privind asigurarea accesului la listele electorale, dintre autorii acestora și reprezentanții CEC au fost destul de aprinse. Totodată, proiectul de lege urma să fie avizat de către CNPDCP.

PROBE // PAS merge pe urmele PACE: Au blocat abuziv întâlnirea electorală de la Spitalul din Criuleni

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că până pe 10 iulie curent alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atât în localurile birourilor electorale ale secţiilor de votare, cât şi online, accesând pagina web oficială a Comisiei www.cec.md sau pe pagina http://liste.cec.md/.

În baza documentelor doveditoare, alegătorul poate solicita includerea sau excluderea din lista electorală, precum și corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători.

Pentru verificarea on-line a datelor înscrise în listele electorale alegătorul poate opta pentru următoarele modalități:

·  pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, accesând butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegatorilor” (introducând IDNP-ul, trecând o verificare anti-robot, alegătorul poate afla la ce secție de votare este arondat și care este numărul său de ordine din lista electorală);

·  pe pagina verifica.cec.md – accesând butonul „Află unde să votezi” (prin selectarea localității și adresei de domiciliu/reședință);

·  pe pagina liste.cec.md (selectând localitatea și secția de votare, poate fi descărcat fișierul PDF al listei electorale, cu date despre numele, prenumele și anul de naștere al alegătorilor);

·  pe pagina Comisiei, rubrica „Harta secțiilor de votare” (accesând harta geospațială a secțiilor de votare, cu un click pe secția de votare, poate fi vizualizată informația ce conține datele de contact ale acesteia și link-ul la fișierul PDF cu lista alegătorilor din secția respectivă).

Amintim că alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare. Persoana care are domiciliu și reședință valabilă este înscrisă în lista electorală ce corespunde secţiei de votare în a cărei rază teritorială aceasta îşi are reşedinţa.

loading...

Comments are closed.