Actual

ULTIMA ORĂ // Cinci magistrați au plecat din sistemul judecătoresc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cinci judecători, doi de la Bălți și trei din Capitală au renunțat la activitatea lor în sistemul judecătoresc. Consiliul Superior al Magistraturii (CMC) a aprobat, astăzi, cererile lor de demisie, care au fost depuse din proprie inițiativă, informează tv8.md

Este vorba despre Eduard Rățoi de la Curtea de Apel Bălți, Boris Bârcă de la Curtea de Apel Chișinău, Andrei Neculcea de la Judecătoria Chișinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, Dumitru Gherasim de la judecătoria Bălți.

Galina Moscalciuc a fost, anterior, anchetată pentru fapte de corupție în dosarul mitei pentru judecători. În luna mai anul curent, magistrata abia fusese restabilită în funcție după ce a fost achitată de sub învinuirea de corupere pasivă. În 2018, Galina Moscalciuc a fost reținută, alături de alți patru magistrați, un procuror și un avocat, într-un dosar de corupție. Magistrata era acuzată de luare de mită în proporții deosebit de mari pentru emiterea unor decizii favorabile.

Judecătorul Andrei Niculcea, care la fel, pleacă din sistem din proprie inițiativă, este cel care a judecat dosarul lui Ilan Șor, recalificându-i pedeapsa, ceea ce a dus la o sentință extrem de blândă pentru principalul figurant în dosarul furtului miliardului. Tot Niculcea a tergiversat timp de 6 luni traducerea în limba rusă a sentinței pe dosarul Șor și transmiterea dosarului în instanța de apel.

De asemenea, Niculcea a fost cel care a luat decizia secretă de condamnare a lui Vasile Botnari în dosarul privind răpirea și expulzarea celor șapte profesori turci. Dispozitivul deciziei de judecată arată că Vasile Botnari a fost judecat penal pentru abuz de serviciu. Codul penal prevede pentru această infracțiune pedeapsă cu amendă de până la 117 mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, însă fostul director SIS a achitat o amendă de 88 de mii de lei.

loading...

Comments are closed.