Economie

ULTIMĂ ORĂ // Conturile bancare ale Avia Invest au fost blocate

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, a acumulat o datorie de peste 118 mil. lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă, transmite Telegraph.md

Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor*”.

În scopul recuperării datoriilor sus-menționate, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință pe data de 05.07.2019 între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL ”Avia Invest” a fost încheiat un Contract de tranzacție.

Prin Contractul dat, cu modificările și completările ulterioare, ”Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord.

Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să transfere până la data de 30.04.2020 în bugetul de stat, la contul trezorerial al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. Debitorul, SRL ”Avia Invest” nu a achitat tranșa la data scadentă.

Astfel, la data de 01.05.2020 suma datoriei restante, conform Contractului de tranzacție constituie 22.348.958,94 lei.

Reieșind din acestea, Autoritatea Aeronautică Civilă, făcând uz de prevederile Contractului de tranzacție din 05.07.2019 a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai curent, iniâierea procedurii de executare, cu aplicare măsurilor de asigurare, pentru suma totală restantă de 22.348.958,94 lei în adresa debitorului ”Avia Invest” SRL.

Menționăm că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către Avia Invest SRL, de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri. Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă atestă restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste 6 milioane lei.

Citește și: ”Ajutorul” european de 100 mln.€: Promis și anunțat cu aplauze, dar neaprobat și neachitat până în prezent

loading...

Comments are closed.