Politică

ULTIMA ORĂ // Curtea Constituțională a anulat hotărârea prin care a fost revocat mandatul Domnicăi Manole

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a admis sesizările depuse de către Dinu Plîngău (PPDA) și Sergiu Litvinenco (PAS) privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. La proces a participat și Domnica Manole, judecătorul vizat direct în cauza dată, iar hotărârea Curții a fost pronunțată câteva minute în urmă.

Astfel, Curtea a anulat hotărârea parlamentară prin care a fost retras mandatul de judecător al Domnicăi Manole, precum și a anulat hotărârea privind numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător constituțional.

Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, deputații au adoptat, cu 53 de voturi, hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. Hotărârea a intrat în vigoare și este executorie la data adoptării și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată Parlamentului Republicii Moldova.

În aceeași zi, Parlamentul a adoptat, cu 56 de voturi, în cadrul ședinței plenare de astăzi, Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform Hotărârii, Boris Lupașcu a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Hotărârea a intrat în vigoare la data adoptării și poate fi contestată în instanța de judecată în termenul prevăzut de art. 209 din Codul administrativ.

În dimineața zilei de astăzi, 27 aprilie 2021, Boris Lupașcu și-a anunțat retragerea și a solicitat anularea hotărârii prin care a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Cererea lui Lupașcu a fost trimisă la Parlament prin intermediului serviciului poștal, în plic.

loading...

Comments are closed.