Alte știri

Ultimă ORĂ: EXPLOZIE la Mănăstirea Voroneţ. Maica Stareţă a sunat la 112 şi a chemat pompierii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Au fost clipe de panică la Mănăstirea Voroneţ. Maica stareţă a sunat la 112 şi a chemat pompierii, după ce un grup de constructori au provocat o mică explozie, anunță Antena1.ro

Muncitorii unei firme de construcţii au făcut mai multe gropi în pământ pentru a fixa elementele de susţinere ale unui zid de incintă. La un moment dat, sfredelul (n.r. – unealtă în formă de bară, prevăzută la un capăt cu muchii ascuţite sau cu tăişuri şi folosită pentru executarea găurilor) folosit s-a rupt, iar muncitorii au încercat să-l sudeze ca să-l extragă apoi din pământ. Când au aprins flacăra, s-a produs o mică deflagraţie, care nu a făcut victime.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„A fost o răbufnire. S-au speriat şi au sunat la 112”,  a declarat Alin Găleată, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, potrivit adevarul.ro.

Pompierii au intervenit inclusiv cu o autospecială ce măsoară nivelul gazului din aer, însă nu s-au constatat depăşiri.

Bănuim că a fost o pungă de gaz. Zona este cunoscută ca fiind cu multe pungi de gaze şi de sulf. Probabil că au dat peste o pungă de gaz. Li s-a pus în vedere să nu mai folosească sursă de foc, să nu fumeze, să asigure zona”, a mai declarat purtătorul de cuvânt, Alin Găleată.

Pe de altă parte, arhitectul Viorel Blănaru, specialist în gestionarea şi administrarea monumentelor istorice, ne-a spus că există posibilitatea ca flama să nu fi fost provocată de o pungă de gaz, ci de un izvor cu ape minerale sulfuroasă.

„În zonă sunt foarte multe izvoare cu apă minerală sulfuroasă şi este posibil să fi străpuns cavitatea de acumulare a apei minerale a unui asemenea izvor sub presiune. Pe lângă sfredel, pe o înălţime de 10 metri, a ţâşnit un jet de dioxid de sulf cu miros specific şi cu apa respectivă. Arteziana a funcţionat 5 minute, după care s-a oprit. Oricum, gazele respective erau deosebit de inflamabile şi nimeni nu putea estima contitatea emisiilor care au continuat circa 3-4 minute cu intensitate diferită. Zona este însă bogată în izvoare de apă minerală sulfuroasă care ar putea fi utilizată în terapia unor boli”, a declarat Blănaru.

 

loading...

Comments are closed.