Actualitate

UPDATE // Maia Sandu anunță că urmează să fie instituită stare de urgență pentru două săptămâni

Pinterest LinkedIn Tumblr

În urma ședinței de astăzi a Consiliului Superior de Securitate, poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru 2 săptămâni, a anunțat în această seară Maia Sandu.

Se recomandă Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

De asemenea, se recomandă:

– Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

– Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.

– Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.

– Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de vaccinare în masă.

– Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.

– Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.

– Extinderea capacității de testare.

– Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână.

– Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.

– Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.

“Reiterez, solicit Guvernului în termen de trei zile să detalieze și să prezinte aceste propuneri Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Citește și: PAS susține instituirea stării de urgență în Republica Moldova

loading...

Comments are closed.