Alte știri

ULTIMA ORĂ // PCRM nu o recunoaște pe Maia Sandu în calitate de președinte constituțional al Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova anunță că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, dar nici mandatul de președinte al Maiei Sandu. Declarația a fost transmisă prin intermediul unui comunicat de presă, informează Telegraph.md

”Toți cunosc faptul că Partidul Comuniștilor a boicotat așa-numitele alegeri prezidențiale. Noi și acum continuăm să fim pe poziția că ele au fost anticonstituționale”, transmite PCRM.

Declarația PCRM despre Maia Sandu:

Noi, comuniștii, nu putem să nu ne indignăm că, în timpul campaniei electorale, nici unul din candidați n-a declarat necesitatea readucerii Moldovei în spațiul constituțional. Acest important element nu-l conține nici programul candidatului învingător la alegeri. De aceea, și de acum înainte vom insista asupra faptului că, fără întoarcerea la normele constituționale, este imposibilă nu numai depășirea consecințelor capturării statului de către grupările oligarhice și mafiote, ci și dezvoltarea normală a țării în ansamblu. Iată de ce la momentul dat, dar și în viitor, noi o considerăm și o vom considera pe Maia Sandu ca încă un președinte neconstituțional al Republicii Moldova.

Aceasta e cauza din care PCRM nu poate aprecia totalurile alegerilor din punct de vedere juridic: președintele ales este la fel de neconstituțional, ca și cel precedent.

În schimb, avem tot dreptul să le analizăm din punct de vedere politic și al rezultatului practic.

Astăzi nu e deloc simplu să ne dăm seama la ce am putea să ne așteptăm de la Maia Sandu în ipostaza de șef de stat. Programul ei electoral este extrem de vag și lipsit de concretitudine. Principala lui teză a fost lupta împotriva corupției. Ce-i drept, una din lozinci, – „Vom curăți președinția de corupție” –, a redus această luptă până la perimetrul aparatului prezidențial. Și asta în timp ce corupția a pătruns în toate sferele vieții noastre atât pe verticală, cât și pe orizontală.

Lupta împotriva corupției este o prioritate importantă. Dar am vrea să aflăm mai detaliat cum anume va lupta dumneaei împotriva acesteia. De asemenea, ar fi bine să aflăm ce măsuri planifică Maia Sandu să realizeze în economie, sfera socială, sfera sănătății, sfera educației. Cum va contribui dumneaei la consolidarea statalității Moldovei? Și dacă nu se vor resimți relațiile ei „speciale” cu Bucureștiul asupra suveranității țării. În ce mod se va desfășura procesul de reglementare a diferendului transnistrean? Nu se va ciocni oare de provocări societatea noastră polietnică, în care se vorbește în mai multe limbi? Și ce loc vor ocupa în lista de priorități ale politicii externe relațiile cu Rusia și cu alte țări din CSI?

Doar de ea depinde dacă va reuși de bună seamă să devină președinte nu pentru o mână de fanați sau pentru anturajul său apropiat, ci pentru toți cetățenii țării.

Iar pentru asta, în opinia noastră, pentru început, ea trebuie să facă doi pași importanți.

Primul: să insiste asupra revizuirii deciziei Curții Constituționale adoptate în martie, 2016 la dictarea lui Plahotniuc în interesele lui Dodon. Asta o poate face însăși Curtea Constituțională. Asta se poate face printr-un referendum.

Țara trebuie să se întoarcă în câmpul juridic și constituțional. Fără asta, Maia Sandu nu are și nici nu va avea dreptul să vorbească despre legitimitatea sa în calitate de șef de stat și nici despre legalitate în țară.

Al doilea: să contribuie la dizolvarea actualei componențe a Parlamentului, care deloc nu corespunde alegerii făcute de cetățenii țării. Doar alegerile parlamentare noi în organul legislativ îi vor permite Moldovei să aibă un Parlament legitim și capabil de activitate.

E necesar ca Maia Sandu să facă acești doi pași nu pentru a-și întări poziția sa în funcția de președinte. Acești doi pași sunt necesari țării și poporului Moldovei, pentru a dobândi posibilitatea de a trăi și a se dezvolta conform Legii.

ÎNREGISTRARE AUDIO // Renato Usatîi, trădat de Maia Sandu chiar din a 3-a zi după alegeri: ”Cetățenii vor politicieni de alt tip”

loading...

Comments are closed.