ULTIMA ORĂ // Vlad Filat a pierdut dosarul de la CEDO: ”Nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție”

În hotărârea Curții în cauza Filat c. Moldovei, cererea nr. 11657/16 s-a hotărât în unanimitate că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Cauza se referă la procedurile penale care, în 2016, s-au finalizat cu condamnarea Domnului Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

Invocând Articolul 6 § 2 din Convenție, prezumția nevinovăției, reclamantul s-a plâns pe declarațiile făcute de oficiali în cadrul ședinței din 15 octombrie 2015, ridicarea imunității parlamentare, declarațiile pe care le-a considerat ca încălcând prezumția nevinovăției.

Invocând Articolul 5 § 4 din Convenție, reclamantul s-a plâns că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță.

Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de Procurorul General în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respective, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Restul capetelor din cererea reclamantului a fost declarate ca inadmisibile.

Total
0
Shares
Total
0
Share