Alte știri

Un deputat cere politicienilor, partidelor, ONG-urilor și structurilor de stat să nu îngrădească dreptul la vot al cetățenilor din Stânga Nistrului

Pinterest LinkedIn Tumblr

În calitate de deputat ales în Circumscripția uninominală nr. 48, Stânga Nistrului la alegerile parlamentare din 2019, deputatul Vitalii Evtodiev a cerut astăzi înlăturarea tuturor circumstanțelor care duc la îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor din Stânga Nistrului. În context, a cerut partidelor politice, politicienilor și ONG-urilor implicate în acest domeniu să se abțină de la orice acțiuni îndreptate împotriva cetățenilor Republicii Moldova care sunt stabiliți cu traiul peste Nistru, iar instituțiile de stat să intervină în asigurarea drepturilor constituționale.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Deputatul a cerut Comisiei Electorale Centrale, Poliției, Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii Generale să întreprindă toate acțiunile necesare pentru asigurarea dreptului la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv din Transnistria.

”Dreptul de vot și dreptul de a fi ales prevede: (1) Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (2) Cetăţenii Republicii Moldova au drept de vot de la vîrsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, excepţie făcând cei puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege. (3) Dreptul de a fi aleşi le este garantat cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condiţiile legii.

În ultimul timp, observăm o tendință alarmantă și foarte îngrijorătoare de a încălca dreptul la vot al zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați la o distanță de doar 50-60 km de Chișinău. În timp ce partidele de dreapta se luptă săptămâni întregi pentru drepturile diasporei aflate la mii de km de casă, ca să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în același timp, aceleași partide și alte forțe inspirate și finanțate de peste hotare fac tot posibilul să fie încălcat acest drept fundamental pentru zecile de mii de cetățeni din Estul Republicii Moldova. Am văzut propunerile unui fost președinte al Curții Constituționale, cetățean român, Alexandru Tănase, care crede, că votul cetățenilor din Transnistria trebuie interzis. Ieri, 10 iunie, Asociația Promo-LEX, plătită cu mulți bani de către forțe din Occident, a propus închiderea a 3-a secții de votare, care pentru prima dată în istoria Republicii Moldova se deschid în orașul Bender și satul Corjova, localități aflate pe malul drept al Nistrului și subordonate autorităților constituționale de la Chișinău. Aceste mesaje vin să confirme acțiunile ilegale organizate de PAS la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, atunci când au blocat drumurile și accesul cetățenilor moldoveni care au dorit să voteze la alegerile organizate de statul nostru. Amintesc și declarațiile scandaloase ale deputatului Igor Grosu, care i-a acuzat pe cetățenii moldoveni din Estul țării noastre, că ar fi separatiști și că nu au dreptul să influențeze alegerile din țara noastră”, a declarat deputatul Vitalii Evtodiev.

Alesul poporului susține că deține informații, precum că sunt organizate deja acțiuni agresive de către PAS și pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

”În schimbul unor promisiuni pecuniare, vor încerca să blocheze accesul cetățenilor Republicii Moldova din Estul țării la scrutinul din 11 iulie”, a declarat legislatorul.

”În calitate de deputat în Parlament, condamn ferm toate aceste acțiuni ilegale de încălcare a dreptului la vot al cetățenilor. Implicarea în viața politică și în procesul de votare a concetățenilor din regiunea de Este a țării joacă un rol important în reintegrarea țării noastre. Orice încălcare a drepturilor concetățenilor, privind participarea lor la votare, înseamnă o îndepărtare mai mare de regiunea transnistreană. Cer misiunilor internaționale și naționale de monitorizare să facă tot posibilul pentru garantarea drepturilor constituționale la dreptul la vot, inclusiv pentru cetățenii din regiunea de Est a Republicii Moldova. Cer de la toate partidele și ONG-urile implicate în procesul electoral să nu încalce Constituția Republicii Moldova și să nu se opună dreptului la vot pentru cetățenii noștri din regiunea de Este a țării. Cer CEC, Poliției, Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii Generale să întreprindă toate acțiunile necesare pentru asigurarea dreptului la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv din Transnistria”, a mai declarat deputatul Vitalii Evtodiev.

loading...

Comments are closed.