Alte știri

Un fost paznic dintr-un lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 93 de ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare

Pinterest LinkedIn Tumblr

O instanţă din Hamburg l-a condamnat joi pe un bărbat în vârstă de 93 de ani la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru crime comise în timpul regimului nazist din Germania din cel de-al Doilea Război Mondial, transmite CNN.

Ca gardian în lagărul de concentrare din Stettin de lângă Gdansk (în prezent, în Polonia), condamnatul, identificat public ca Bruno Dey, a fost implicat în uciderea a 5.232 de deţinuţi, majoritatea evrei, din august 1944 până în aprilie 1945. Fiind minor la vremea respectivă, i s-au aplicat reglementările pentru minori.

Bărbatul a recunoscut că a fost prezent în lagăr, dar a susţinut că acest lucru nu este echivalent cu vinovăţia. Conform legislaţiei germane, identitatea celui în cauză este protejată. Bruno Dey le-a atras atenția procurorilor în timpul procesului unui alt fost gardian SS, John Demjanjuk. Acesta a fost inculpat în aprilie 2019 și locuiește cu familia la Hamburg. Potrivit rechizitoriului său din 2019, Bruno D. a susținut cu bună-știință “uciderea cu cruzime” din lagărul de concentrare Stutthof. Prizonierii din Stutthof au fost uciși prin împușcare în ceafă, otrăviți cu gaz Zyklon B și li s-au refuzat alimente și medicamente, susțin documentele judecătorești.

Verdictul a fost văzut ca o “reparație simbolică” pentru victimele lagărelor de concentrare, spune Ben Cohen, a cărei bunică Judy Meisel a fost încarcerată în lagăr și o coreclamantă în proces, a declarat pentru CNN aceasta. Stutthof a fost un lagăr de concentrare nazist și de exterminare localizat la 35 de kilometri de Danzig – acum Gdansk, în Polonia. Lagărul a fost construit în 1939 și a găzduit 115.000 de prizonieri, dintre care jumătate au murit. Se estimează că 6 milioane de evrei au murit în lagărele de concentrare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: Libertatea.ro

Citește și: „Cum am supraviețuit Holocaustului”: Mărturiile unei femei căreia viața i-a mai dat o șansă

loading...

Comments are closed.