Politic

Un partid bate alarma: Pădurile din Moldova sunt furate fără milă! Guvernul Sandu nu întreprinde nici o măsură

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentanți ai Partidului Verde Ecologist spun că „pădurile din Republica Moldova sunt furate fără milă, din cauza unui management defectuos al domeniului silviculturii”. Într-o conferință de presă la IPN, liderul formațiunii, Anatolie Prohniţchi, a spus că în ultimii 15-20 de ani pădurile moldovenești sunt percepute ca o sursă de îmbogățire.

Potrivit lui Anatolie Prohniţchi, pe seama defrișării pădurilor și vinderii lemnului se îmbogățesc partidele politice care se află la guvernare și care își pun reprezentanții lor în fruntea Agenției Moldsilva. Totodată, spune liderul PVE, salariile silvicultorilor sunt unele dintre cele mai mici în Republica Moldova, iar vinderea lemnului este și pentru aceștia o sursă pentru un trai mai decent.
 
Anatolie Prohniţchi mai spune că în ultimii ani, deși sunt multe granturi pentru împădurire, nu se atestă o îmbunătățire a situației în domeniu. Iar acțiunile anuale de plantare a arborilor sunt mai mult acțiuni politice, or nimeni nu mai are grijă de acele terenuri după plantare.
 
Liderul PVE a mai spus că concursurile pentru funcția de director al Agenției Moldsilva de fiecare dată sunt mimate, iar rezultatele lor sunt cunoscute cu anticipare. „Ajunge să gestioneze domeniul silviculturii un membru de partid sau o persoană afiliată politic”, menționează Anatolie Prohniţchi.
Secretarul partidului, Vitalie Marinuţa, a declarat că Republica Moldova este o țară cu aspirații de integrare în UE, însă este codașă la multe capitole. „Este cea mai săracă din regiune, are cea mai slabă economie, dar și cel mai scăzut grad de împădurire”. Potrivit lui Vitalie Marinuţa, municipiul Chișinău a fost cândva considerat cel mai verde oraș din spațiul ex-sovietic, iar în ultimii 25 de ani rămas fără aproape două mii de hectare de spații verzi.
 
„Strămoșii noștri ne-au lăsat un mediu curat și sănătos, noi ce transmitem urmașilor noștri?”, a întrebat retoric Valeriu Garaba, membru al formațiunii.
 
Agenția Moldsilva, la o solicitare a Agenției de presă IPN, a precizat că de la 1 ianuarie 1999 și până pe 1 august 2018 gradul de împădurire a Republicii Moldova a crescut cu 1,6 puncte procentuale – de la 9,6% până la 11,2%. Suprafața fondului forestier al țării este de 423 mii ha, 376 mii ha dintre care sunt păduri.
loading...

Comments are closed.