Social

Un pensionar din România primește de patru ori mai mulți bani decât un pensionar din R. Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pensia medie din Republica Moldova este de 64 de euro, ceea ce acoperă doar 60% din minimul de existență, pe când pensionarii din România primesc 270 de euro. Valoarea punctului de pensie din România creşte cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor, scrie Infoprut.ro.

Ministrul Muncii din România, Marius Budăi, a declarat că de la 1 septembrie vor fi majorate cinci milioane de pensii. Plata noilor cuantumuri de pensii majorate va începe efectiv de luni, 2 septembrie.
 
„Toate pensiile în acest moment sunt recalculate, cupoanele de pensie sunt tipărite, sunt distribuite către Poșta Română și primele sume au fost achitate către Poșta Română, și începând de luni, se vor face și primele plăți”, a declarat Marius Budăi.
 
Majoritatea pensionarilor din Republica Moldova primesc o pensie care nu acoperă costul minim de consum, aproximativ 60 de euro. Cele mai mici pensii sunt de 40 euro, cele pentru vechimea în muncă, iar pensia de dizabilitate, pe care o primesc circa 128 549 de persoane este, în medie, 55 euro.
 
Exemple de pensii minime în țările UE:
Irlanda- 460 euro
Grecia- 500 euro
Franța- 680 euro

Spania- 700 euro

Menționăm că noua guvernare PSRM-ACUM a promis pensii mai mari pentru cetățenii Republciii Moldova, însă până acum nu a crescut nici o pensie.

nastase dodon maia, acum psrm, parlament guvern moldova
loading...

Comments are closed.