Alte știri

Un primar din suburbia Chișinăului în conflict de interese cu fiica

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința unui primar dintr-o suburbie a municipiului Chișinău, care ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Potrivit informațiilor din cadrul controlului, care a fost inițiat în rezultatul unui șir de sesizări, în ianuarie 2019, alesul local, care se afla în calitate de primar, și-a angajat fiica în funcția de bibliotecar la Biblioteca din cadrul Centrului de Creație și Agrement din localitate. Fiica a deținut funcția respectivă timp de 7 luni de zile, perioadă în care a fost remunerată. Ulterior, în iulie 2019, alesul local a emis o dispoziție prin care și-a eliberat ruda din funcție.

De menționat că, în conformitate cu prevederile Legii privind administrația publică locală și a Regulamentului de organizare și funcționare a Bibliotecii respective, competența de a angaja în funcția de bibliotecar îi revine primarului.

În contextul dat, inspectorul de integritate a stabilit că – alesul local vizat, în situația dată, nu a declarat la ANI conflictul de interese real în care s-a aflat, rezultat din relația cu persoana apropiată (fiica) și nu a așteptat soluționarea acestuia, conform prevederilor legale.

În rezultatul acestor inacțiuni, dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza Judecătoria Chișinău pentru inițierea procedurii de de ridicare înainte de termen a mandatului de primar.

Primarul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică și mandatul de primar, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

loading...

Comments are closed.