Un senator rus spune că rolul decisiv în victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate l-au avut ambasadorii occidentali

Vicepreședintele Consiliului Federației din Rusia, Konstantin Kosachev, a reacționat cu prudență la rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, dar și-a exprimat speranța „în înțelepciunea noilor conducători moldoveni”.

Potrivit Infotag, el a scris pe pagina lui de Facebook că victoria partidului pro-prezidențial PAS „oferă oportunități de a forma un guvern sau chiar șansa de a obține o majoritate constituțională și, în felul acesta, va avea o putere aproape absolută în țară”.

„Nu trebuie să ghicim ce va însemna acest lucru în termeni geopolitici, deoarece PAS desemnează principala prioritate de a intensifica integrarea în Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu Statele Unite și România, plus implementarea proiectelor cu Ucraina și Georgia”, a scris el.

Kosachev consideră că „rolul decisiv în victorie l-au avut” străinii” (diaspora – „I.”), precum și politicienii și diplomații occidentali, nu doar reprezentanții români și ai UE, ci și ambasadorul american, care a vorbit periodic la televizor, s-a întâlnit cu politicieni, oficiali, judecători ai Curții Constituționale și membri ai CEC”.

„Cel mai probabil, Moldova se va confrunta cu o înclinare pro-occidentală destul de puternică în politica externă, a cărei claritate va depinde de alinierea finală a forțelor în Parlament și de coeziunea opoziției de stânga. Un rol semnificativ pot juca și alți factori: businessul, biserică, evenimente în țările vecine. Cel mai rău scenariu este încercarea de a forța evenimentele în legătură cu Transnistria, care este considerată a fi un obstacol în calea Moldovei către structurile euro-atlantice”, a scris el.

Citește și: Uniunea Europeană salută victoria PAS, dar nu renunță la condițiile impuse țării noastre pentru a primi ajutoare și credite de la ei

Total
0
Shares
Total
0
Share