Externe

Un tribunal din Grecia a ordonat restituirea către Iran a petrolului confiscat de pe un petrolier rus

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un tribunal regional din Grecia a ordonat restituirea către Iran a petrolului iranian confiscat, la cererea SUA, de pe un petrolier rus, a indicat joi o sursă guvernamentală de la Atena.

Sursa citată de AFP a adăugat că Atena speră ca această decizie să ducă la eliberarea de către Iran a două petroliere greceşti sechestrate ca represalii.

Decizia curţii de apel din Halkida nu a fost făcută publică deocamdată, a menţionat sursa.

„Tribunalul a hotărât că încărcătura trebuie restituită. Guvernul grec nu a fost implicat”, a declarat responsabilul guvernamental citat de AFP, potrivit Agerpres.

Pe 19 aprilie, autorităţile greceşti au sechestrat petrolierul rus Pegas, în largul insulei Eubeea, în contextul sancţiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Conform informaţiilor de la acel moment, petrolierul transporta 115.000 tone de petrol iranian. Acesta a fost ulterior confiscat la ordinele justiţiei americane şi transferat către o navă închiriată de SUA.

„Jumătate din încărcătură se află încă pe navă”, a precizat joi responsabilul guvernamental grec citat.

Pe 27 mai, Gardienii revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au anunţat sechestrarea în Golf a două petroliere sub pavilion grec. Sâmbătă, ayatollahul suprem al Iranului a explicat că a fost o măsură de retorsiune împotriva Greciei, pentru că a „furat” petrolul iranian. În acelaşi timp, Teheranul a acuzat Washingtonul de „încălcarea clară a dreptului maritim şi a convenţiilor internaţionale”.

SUA au impus Iranului sancţiuni economice care vizează în special exporturile sale de petrol, aminteşte AFP.

loading...

Comments are closed.