Unde este transparența promisă de Maia Sandu? Președinția refuză să prezinte acordul cu Fundația KAS și lista consultanților plătiți de această instituție obscură

Președinția refuză în continuare să prezinte o copie a Memorandumului de Înțelegere semnat între Aparatul Președintelui și Fundația obscură Konrad Adenauer la data de 1 ianuarie 2021, prin care hoardele de consultanți din clădirea prezidențială sunt finanțate netransparent cu mii de euro în fiecare lună. Totodată, oamenii Maiei Sandu refuză să prezinte și lista consultanților care au fost angajați de KAS pentru a oferi sfaturi Președinției. Nu este oferită nici informația despre remunerarea acestora, deși activează într-o instituție publică de rang înalt și ar trebui să fie asigurată transparența politico-instituțională.

Deși Maia Sandu a promis transparență maximă în activitatea sa și a Președinției pe care o conduce, Telegraph.md a putut obține informația preliminară despre Memorandum doar după ce a cerut implicarea Poliției. Totuși, chiar dacă ulterior a fost solicitată și o copie a acestui document, inclusiv lista consilierilor și mărimea remunerării acestora, Președinția se împotrivește să execute petiția oficială din 23 aprilie 2021, înregistrată de Cancelaria prezidențială cu nr.955.

Pentru această nerespectare a obligațiunilor legale cu privire la petiționale, Telegraph.md se va adresa în mod repetat Sectorului de Poliție nr.1 Buiucani, Chișinău, cu o plângere de sancționare a persoanei responsabile de oferirea unui răspuns la solicitarea din 23 aprilie 2021, inclusiv pentru obținerea documentului nominalizat mai sus și a listei de consultanți care sunt finanțați de Fundația obscură KAS.

Potrivit surselor noastre, din proiectul KAS sunt finanțați obscur și consultanții consilierilor prezidențiali, iar unul dintre aceștia este Eugen Rurac, fostul procuror al “Statului capturat de Vlad Plahotniuc”. Rurac este procurorul care a renunțat în secret la acuzațiile împotriva Domnicăi Manole (detalii, aici).

Fundația Konrad Adenauer (KAS) este cunoscută în Republica Moldova pentru finanțarea programelor destinate PLDM, PPDA, PPE și PAS, fiind un partener financiar și curator important pentru aceste partide declarate pro-UE.

De finanțarea directă a KAS au beneficiat și actualii deputați PAS, cum ar fi Dumitru Alaiba (vezi declarația), Sergiu Litvinenco (vezi declarația), Popșoi Mihail (vezi declarația), precum și Igor Grosu – actualul președinte interimar al PAS (vezi declarația). Aceste informații se regăsesc în declarațiile de avere și interese a deputaților PAS.

Biroul KAS din Republica Moldova este condus de Martin Sieg, un personaj considerat drept cardinalul sur din spatele Maiei Sandu. Acesta este văzut foarte des în Președinție, iar sursele noastre ne-au spus că acesta nu face anticameră la biroul președintelui.

Total
0
Shares
Total
0
Share