Uniunea Europeană a avertizat Rusia că vor exista „consecințe” pentru toți cei implicați în organizarea „alegerilor” în teritoriile ucrainene anexate de Moscova

Uniunea Europeană a avertizat luni Rusia că vor exista „consecințe” pentru toți cei implicați în organizarea alegerilor – pe care ea le consideră ilegale – în teritoriile ucrainene anexate de Moscova, scrie Agerpres.ro

Moscova a revendicat duminică victoria partidului președintelui rus Vladimir Putin, “Rusia Unită”, în aceste teritorii situate în estul și sudul Ucrainei.

„Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima și de a normaliza controlul său militar ilegal și anexarea unei părți din teritoriul ucrainean”, afirmă UE într-un comunicat.

„Conducerea politică a Rusiei și toți cei implicați în organizarea (acestor alegeri) vor trebui să se confrunte cu consecințele acestor acte ilegale”, afirmă textul.

Cele 27 de state membre ale UE au impus deja 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de la invazia ei în Ucraina în februarie 2022.

În pofida fermelor condamnări occidentale, Rusia a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru teritorii ucrainene pe care nu le controlează decât parțial – Zaporojie și Herson, în sud, Donețk și Lugansk, în est – în urma unor „referendumuri” nerecunoscute de către comunitatea internațională.

Luptele continuă pe frontul din Ucraina, unde armata Kievului desfășoară o contraofensivă.

Alegeri locale au avut loc și în peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

Acestea au fost respinse categoric de Ucraina și de aliații săi, care le-au calificat ca fiind nule și neavenite.

Rușii au votat duminică în cadrul acestor alegeri regionale fără suspans, în contextul unei opoziții reduse la tăcere, unde vocile critice la adresa invaziei ruse în Ucraina sunt reprimate fără milă.

Acest scrutin intervine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale prevăzute la începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.

Total
0
Shares
Total
0
Share