Alte știri

Universitatea de Medicină din Moldova anunță un maraton de vaccinare: Fără programare și în regim non-stop

Pinterest LinkedIn Tumblr

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza un maraton universitar de imunizare cu genericul „De la student la student”, în perioada 21-23 mai, transmite Telegraph.md

Acțiunea se desfășoară în contextul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 și este destinată preponderent studenților, masteranzilor, studenților-doctoranzi, medicilor-rezidenți, cadrelor didactice, elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar și tuturor categoriilor de personal din toate instituțiile de învățământ din republică.

Startul maratonului va fi dat vineri, cu începere de la ora 15:00, și se va desfășura până duminică, ora 21:00, fără programare, în regim non-stop – 24/24, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit – primul vaccinat.

La maraton vor fi organizate 10 puncte de vaccinare, unde vor fi disponibile două tipuri de vaccin – Sinopharm și AstraZeneca. Trei dintre acestea vor fi deschise în incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu, 27), unde va avea loc imunizarea cu serul Sinopharm, și șapte – la  Complexul Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 25) – cu vaccinul AstraZeneca, localizate în Campusul universitar din regiunea Mălina Mică a capitalei.

„Considerăm că experiența frumoasă a universităților de medicină din România poate fi preluată și de țara noastră, în condițiile în care USMF „Nicolae Testemițanu” dispune de resurse umane și spații pentru amenajarea mai multor puncte de vaccinare. Prin această acțiune, sperăm să reușim să vaccinăm cât mai mulți tineri și cadre didactice, pentru a putea relua procesul de învățământ cu prezența fizică a beneficiarilor de studii, în anul de învățământ 2021-2022”, a declarat rectorul Universității, profesorul Emil Ceban.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susține inițiativa USMF „Nicolae Testemițanu” și va asigura echipamentul tehnic și stocul necesar de vaccinuri. Potrivit secretarului de stat Denis Cernelea, „imunizarea populației constituie o prioritate de sănătate publică, iar Ministerul depune tot efortul pentru a asigura cetățenilor Republicii Moldova acces la vaccinul anti-COVID-19, conform recomandărilor internaționale și a protocoalelor clinice naționale. Revenirea la o normalitate social-economică constituie o prioritate comună, astfel ca procesul de vaccinare să fie unul cât mai organizat pentru atingerea obiectivului de obținere a imunizării colective”.

În procesul de vaccinare vor fi antrenați medici de familie și asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai comunității academice – cadre științifico-didactice de la catedrele clinice,  medici-rezidenți, studenți și personal administrativ.

Procesul de imunizare prevede câteva etape, iar în acest scop a fost organizat traseul pacientului. La punctul de intrare în centrul de vaccinare, persoana își verifică temperatura și își dezinfectează mâinile, după care merge la punctul de înregistrare, unde este consultată de medic (se efectuează screeningul medical) și, în baza datelor din buletinul de identitate, este înscrisă în Registrul electronic de vaccinare COVID-19 (RVC19). Persoana primește toată informația despre vaccin, producător, etape de vaccinare, indicații, contraindicații, posibile reacții adverse, după care semnează Acordul informat privind imunizarea.

Ulterior, persoana este direcționată în sala de vaccinare, unde i se arată vaccinul, termenul de valabilitate, ce va fi administrat în partea superioară a brațului. Persoanei i se eliberează un certificat de confirmare a imunizării, după care este condusă în sala de supraveghere post-vaccinare, unde starea este monitorizată timp de 15 minute. Toate persoanele vaccinate părăsesc centrul de vaccinare prin punctul de ieșire.

Totodată, a fost deschisă Linia Verde 062 025 555 pentru sesizarea reacțiilor adverse postvaccinare. În cazul în care apar reacții adverse severe în următoarele 24-48 ore de la administrarea vaccinului, informați medicul de familie sau serviciul de urgență.

Acțiunea este organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova cu Consiliului Rectorilor din Moldova.

Universitatea va asigura și rapelul (a doua doză): în perioada 11-13 iunie – cu serul Sinopharm și în perioada 16-18 iulie – cu vaccinul AstraZeneca.

Citește și: Două judecătoare cercetate pentru luare de mită au revenit în sistemul justiției

loading...

Comments are closed.