Alte știri

Vaccinul anti-COVID și sarcina. Recomandările autorităților pentru gravide

Pinterest LinkedIn Tumblr

Odată cu debutul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, în spațiul public au apărut numeroase întrebări cu privire la eficiența și siguranța serului. 

Una dintre acestea este dacă serul ar putea să aibă efecte negative asupra sarcinii sau dacă afectează fertilitatea.

Autoritățile vin cu clarificări în acest sens și transmit că în acest moment nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii.

În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului.

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Sursa: StirilePROTV

loading...

Comments are closed.