Alte știri

Veaceslav Ioniță, despre legea PAS privind piața produselor petroliere: ”Este un lobby brutal din partea marilor companii. Sper că conducerea PAS va efectua o anchetă internă”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Proiectul de modificare a legii privind piața produselor petroliere, propus de PAS și suspus dezbaterilor chiar în aceste momente, este un lobby brutal din partea marilor companii și este continuarea procesului de monopolizare a pieței inițiat de ANRE, iar PAS ar trebui să inițieze o anchetă internă despre cum a ajuns în Parlament această inițiativă legislativă, este de părere expertul economic Veaceslav Ioniță.

”O analiză a proiectul de modificare a legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001. Acest proiect de lege are un singur scop: să scoată de sub reglementare un segment important al peții produselor petroliere.

Astăzi, 28 iulie 2021 la orele 10:00 deputații noi aleși organizează prima consultare publică pe marginea unui proiect de lege mult așteptat: legea privind piața produselor petroliere.

Piața produselor petroliere se află de mai mult timp într-o criză provocată de acțiunile contrar legii a ANRE.

Metodologia aplicată în prezent de ANRE (detalii aici), duce la monopolizarea pieței, distrugerea micilor companii în favoarea câtorva companii mari transnaționale, creșterea pieței gri de vânzare a produselor petroliere și lipsirea agricultorilor de prețuri reduse la motorină. (mai multe detalii aici și aici)

Toți așteptau o intervenție a noii guvernări, dar noul proiect de lege are în esență un singur scop: să scoată de sub reglementare un segment important de produse petroliere. Tot ce face acest proiect este introducerea unei sintagme noi: produse petroliere principale de tip standard. Atât. Nimic mai mult.

Este un tertip legislativ pentru a scoate de sub reglementare încă un segment din piața produselor petroliere. Este suficient ca la motorina sau benzina standard să adaugi un nume propriu și gata. Produsul tău nu mai este reglementat.

De fapt marele transnaționale care operează în Moldova au produse petroliere care le vând sub anumit Brand. Avem Benzina standard 95, dar și benzină 95 însoțită de un cuvânt de firmă. Avem motorină standard, dar și motorină însoțită de anumit cuvânt de firmă.

Proiectul de lege propune ca aceste tipuri de benzină să nu fie reglementate de loc și petroliștii să poată pune ce preț doresc ei.

Ce avem în rezultat:

  • În prezent circa 40% din piața produselor petroliere este în zona gri, nereglementată, vândută fără bonuri de cază, condiții de păstrare și cel mai des de companii, car nu au licență de activitate.
  • Iar acum se propune ca piața nereglementată să crească și mai mult din contul așa numitelor produse petroliere de brand

Altfel spus, dacă vinzi benzina sau motorina cu un nume propriu de Brand, atunci fixezi ce preț dorești, fără a fi reglementat de ANRE.

Asta este toată ”inovația” legii noi.

De fapt această lege este un lobby brutal din partea marilor companii și este continuarea procesului de monopolizare a pieței inițiat de ANRE.

Sper că conducerea PAS va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum acest proiect de lege a ajuns pe agenda Parlamentară. Unde a fost scris și ce interese ascunde.

În condițiile când asistăm la o criză reală pe piața produselor petrolier, este regretabil faptul că deputații se aventurează în promovarea unor proiecte dubioase în favoarea unui grup restrâns de companii”, a scris Ioniță pe blogul său.

Amintim că, în luna iunie 2021, în toiul campaniei electorale, Chiril Gaburi, reprezentatul BEMOL, a avut o întâlnire cu Dumitru Alaiba, deputat PAS. Anterior, fruntașii BEMOL au finanțat în mod direct campania electorală a Maiei Sandu pentru prezidențialele din 2020.

Ex-ministrul PDM, Chiril Gaburici și deputatul PAS, Dumitru Alaiba au fost surprinși împreună la o terasă

loading...

Comments are closed.