Social

Veaceslav Platon are acces la internet în penitenciar! A luat legătura prin skype cu Kievul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe 8 august 2019, la Curtea de Apel din Kiev a avut loc ședința de judecată în cadrul căreia a fost examinată plângerea avocaților din Ucraina a lui Veaceslav Platon (Кобалев) împotriva încheierii instanței de fond, prin care s-a respins contestarea împotriva deciziei de extrădare a Procuraturii Generale din Ucraina, din luna august 2016.

Responsabili din cadrul Secretariatului instanței au comunicat că în cadrul ședinței menționate de judecată de la Curtea de Apel din Kiev, prin intermediul avocaților săi, Veaceslav Platon (Кобалев), folosind un smartphone, a efectuat o intervenție video prin Skype, în care s-a adresat către instanță și participanții din proces și a expus poziția sa cu referire la extrădare, transmite Realitatea.md

Secretariatul Curții de Apel din Kiev a menționat că această intervenție video prin telefon s-a făcut la insistența avocaților lui Platon, fără a fi solicitată de instanță sau urmând procedurile speciale de asistență juridică interstatală aplicată în astfel de cazuri, prin intermediul Ministerelor de Justiție ale ambelor state.

Solicitat de jurnaliștii de la Realitatea.md, Ministerul Justiției a RM a comunicat că în această perioadă au fost primite mai multe solicitări din străinătate pentru a asigura depunerea mărturiilor în procese de peste hotare, dar nu pot comunica despre care condamnați este vorba și nici în care penitenciare se află cei vizați.

Menționăm că, Statutul executării pedepsei de către condamnați prevede interdicția de a avea acces la internet sau deținerea de aparate audio-vizuale cu capacitate de înregistrare, mijloace de legătură (telefoane, telefoane mobile, radiotelefoane și stații radio).

Solicitați de Realitatea.md, surse (au solicitat expres anonimatul) din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne-au comunicat că o asemenea situație este posibilă doar cu buna știință a administrației nemijlocite a penitenciarului și implicarea angajaților acestuia.

Totodată, în ceea ce ține de Veaceslav Platon, Realitatea.md scrie că sursele au comunicat că măsurile de securitate in privința acestuia au fost diminuate substanțial, iar aproximativ cu două zile înainte de prima vizită a deputatului Vladimir Țurcan la acesta, a fost dată indicația ca paza specială asigurată de batalionul Pantera din cadrul Ministerului Justiției să fie scoasă de lângă celula lui Platon.

Responsabili din cadrul Detaşamentului cu Destinație Specială „Pantera” nu au confirmat acest lucru și nici nu l-au infirmat, motivând că nu poate oferi astfel de informații și au sfătuit să se adreseze la serviciul de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, care însă de două zile este indisponibil la telefon.

De menționat că ieri, sursele noastre ne-au comunicat că Veaceslav Platon ar fi găsit o modalitate de soluționare a problemei sale în Ucraina. Se zvonește că Platon va scăpa în Ucraina de dosare prin mituire, iar ceea de ce are nevoie acum, este ca autoritățile din Republica Moldova să declare ilegală expulzarea acestuia. În acest sens, Platon și-a reiterat oferta de 10 milioane de dolari pentru Dodon, Sandu și Năstase.

loading...

Comments are closed.