Actual

VESTE BUNĂ // „Moldovagaz” nu va solicita creșterea tarifului la gazele naturale

Pinterest LinkedIn Tumblr

SA „Moldovagaz” nu va solicita creșterea prețului la gazele naturale. Tariful mediu pentru o mie de metrii cubi de gaz metan va fi de 4420 de lei pentru consumatorul final.

Președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că tariful mediu pentru o mie de metri cubi de gaz metan va fi de 4420 de lei, dintre care 71 la sută ține de prețul de procurare al gazului metan, iar 26 la sută ține de prețul de transport al acestora.

În același timp, Ceban a subliniat că la nivelul consumatorului final nu s-a solicitat o creștere a tarifului. „Pentru trimestrul patru al anului 2020, prețul tarifului la gaz va fi mai scăzut, în limita 4020-4100 de lei pentru o mie de metri cubi. Acest lucru se datorează faptului că pe piața regională există suficiente rezerve de gaz”, a spus acesta.

De asemenea, Vadim Ceban a specificat că, în conformitate cu prevederile pachetului energetic III al Uniunii Europene, în Republica Moldova va apărea o companie independentă de furnizare a gazului natural – Moldova Trans Gaz. „Acest lucru este necesar pentru implementarea noilor reguli de piață pentru distribuția gazelor naturale în Republica Moldova, care vor intra în vigoare în luna decembrie 2020”, a spus Ceban.

Oficialul a specificat că, din punctul de vedere al securității energetice a statului moldovean și al raportului de prețuri, este mai convenabil din punct de vedere financiar să procure gaz metan din Federația Rusă, prin intermediul Gazprom.

Totodată, acesta a subliniat că pentru liberalizarea pieței de gaze, SA „Moldovagaz” a semnat acorduri de transport al gazului natural cu 12 agenți economici.

loading...

Comments are closed.