Actual

Veste proastă pentru cleptomanii de la putere! Procuratura UE va verifica cum sunt cheltuite fondurile europene pentru Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parchetul European va verifica modul în care sunt cheltuite fondurile de preaderare destinate Republicii Moldova. O spune procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi aflată într-o vizită oficială la Chișinău. În timpul vizitei, oficialul european a semnat un acord de lucru cu Procuratura Generală, acord care stabilește modalitățile de colaborare și felul în care se face schimbul de informații. În plus, au fost stabilite canalele de comunicare și punctele de contact, notează IPN.

La Chișinău, Laura Codruța Kovesi a declarat că procurorii europeni vor fi atenți la modul în care Republica Moldova va cheltui fondurile primite de la Uniunea Europeană.

„Statutul de țară candidată va aduce foarte multe fonduri europene în R. Moldova. Iar preocuparea mea trebuie să fie verificarea cheltuirii acestor bani și trebuie să fim foarte atenți ca aceste fonduri să fie cheltuite foarte corect. Acesta e motivul vizitei mele în R. Moldova”, a spus Laura Codruța Kovesi în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

Procurorul-șef european a vorbit despre dificultățile luptei anticorupție și despre dorința publicului de a vedea rezultate imediate.

„Există mereu riscul să fii acuzat ca procuror de instrumentarea unor dosare politice, atunci când investighezi persoane ce dețin funcții importante într-un partid. M-am confruntat și eu cu această problemă în România. Suspiciunile sunt eliminate când există o decizie definitivă de condamnare”, a mai spus procurorul-șef european.

Oficialul european a subliniat că Parchetul European nu are competență în dosarele pur naționale, de investigare a unor fapte de corupție comise de cetățeni moldoveni pe teritoriul Republicii Moldova.

„Parchetul European poate colabora cu procurorii moldoveni pe dosare care investighează fraude cu fonduri europene, spălare de bani, fraudă cu TVA, fapte de corupție sau de crimă organizată comise după 2017, data de la care începe competența Parchetului European”, a punctat procurorul-șef european.

loading...

Comments are closed.