Alte știri

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al OSCE, Thomas Mayr Harting

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri, 17 iunie, a avut loc întrevederea dintre Vicepremierul pentru Reintegrare, negociatorul șef în procesul de reglementare a conflictului transnistrean Cristina Lesnic și Reprezentantul Special al OSCE, Thomas Mayr Harting.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Discuțiile purtate între cei doi oficiali s-au axat pe documentarea situației cu privire la Pachetul Berlin Plus, provocările situației pandemice, dinamica și calitatea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, drepturile omului, situația privind securitatea și ordinea de drept.

Negociatorul-șef din partea Chișinăului a mulțumit Reprezentantului Special pentru vizita sa la Chișinău și pentru contactul permanent pe durata pandemiei, exprimând sentimentul de solidaritate pentru toate țările care au fost afectate de noul coronavirus.

În același timp a fost reiterată situația curentă ce ține de escaladarea situației în Zona de Securitate privind instalarea posturilor ilegale de către Tiraspol pe durata situației pandemice în contextul autoizolării regiunii transnistrene. Aceste acțiuni îngrădesc abuziv libera circulație. Au fost manifestate îngrijorările referitor la noile reguli impuse de Tiraspol privind intrarea și ieșirea din regiune, care este impusă de structurile de facto din regiune și extinsă până în data de 30 septembrie curent.

Cele 37 posturi instalate unilateral și ilegal de partea transnistreană obstrucționează securitatea în regiune, iar oamenii sunt deranjați că în condiții pandemice nu se pot deplasa efectiv la lucru, la domiciliu sau să beneficieze de acces la servicii medicale la centrele de sănătate la care sunt arondați.

În cadrul discuției, oficialii au abordat subiectul telecomunicațiilor, returnarea clădirii Liceului Evrika, înrolarea forțată în structurile paramilitare din regiunea transnistreană, cazurile individuale pentru protejarea drepturilor omului, accesul fermierilor la cotele de terenuri de până la traseul Camenca – Tiraspol, care aparțin proprietarilor și agenților economici cu reședință pe platoul Cocieri. Un schimb relevant de informații și date a fost prilejul întrevederii.

Un subiect aparte a vizat și recomandările OMS elaborate după vizita tehnică din regiunea transnistreană și necesitatea asigurării dialogului dintre medici. Oficialul a menționat că acomodarea medicilor în localitățile de pe malul drept al Nistrului, din fondurile donatorilor, este o soluție temporară și a fost binevenită la acea etapă.

Vicepremierul a menționat și așteptările sale urmare acestei vizite care ține de libera circulație în condiții epidemiologice respectate, ridicarea posturilor ilegale ce creează bariere artificiale, respectarea drepturilor omului.

La fel, în cadrul discuțiilor au fost abordate și alte subiecte și soluții care pot fi identificate pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

Oficialii au convenit să asigure un dialog permanent în continuare pentru a asigura o comunicare eficientă.

Citește și: Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întrevedere cu șeful Delegației UE în Republica Moldova

loading...

Comments are closed.