Social

(Video) Agricultorii din Moldova au de cules tone de struguri, însă nu au unde să-i vândă. Politicenii de la guvernare nu-și bat capul de ei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Au de cules tone de struguri, insa nu stiu unde o sa-i vanda. Mai multi agricultori din Sarateni, Leova, spun ca fabricile de vin nu le primesc strugurii, asa ca au ramas cu ei pe deal. Oamenii cred ca aceasta e o strategie de a-i constrange sa-si dea roada la un pret de nimic, relateaza Protv.md. 

„Am muncit de dimineata pana seara. O sa iau batul si o sa o bat, dar nu o dau cu asa bani”, a spus Anatol Ungureanu, care este agricultor de 19 ani. El cultiva vita-de-vie pe aproape patru hectare si spune ca in acest an, pentru un kilogram de struguri i se ofera doar 2 lei si 50 de bani, mai putin cu un leu fata de anul trecut. Asta in conditiile in care cheltuie tot cam atat pentru a cultiva un kilogram de struguri.

„Fabricile nu primesc inca. Toti spun 2,50. Asta ce e pret? O rusine si pentru noi si pentru cei de sus ca ne lasa sa cadem in genunchi”, a spus barbatul.

Agricultorii sustin ca roada este mai putina, dar mai de calitate. Ca sa-si pastreze insa aspectul si proprietatile, strugurii Sovinion, din care se produce spumantul, trebuie stransi cat mai rapid. Astfel ca, conditiile meteo nefavorabile ar putea fi fatale pentru acestia.

Multi dintre agricultori au luat credite ca sa-si poata prelucra terenurile, iar acum nu stiu de unde sa gaseasca bani pentru a-si plati imprumutul. Vadim Pintilii spune ca a cheltuit 30 de mii de lei doar pentru pesticide. Are insa noroc de sotie, care munceste peste hotare. „Toata speranta era la struguri. Eu ies in zero, ce sa fac? – Daca statul nu ne aude, plecam peste hotare, toti o sa fuga, sa se gandeasca la noi”, a spus Pintilii.
Viticultorii cer autoritatilor sa se implice si sa le ofere suport financiar, in caz contrat vor fi constransi sa lase vita-de-vie in parloaga, asa cum au facut alti agricultori. Oamenii au expediat o solicitare in acest sens si catre prim-ministrul Maia Sandu, care a fost semnata de viticultorii din raionul Leova. Daca nu vor fi luate masuri, ei spun ca vor iesi la protest.
loading...

Comments are closed.