Politic

(VIDEO) Asasin în lege. *ERATĂ – filmul de investigație care demonstrează legăturile strânse ale lui Renato Usatîi cu lumea criminală și faptul că a comandat omorul din 2012!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Site-ul de investigații zeppelin.md, a publicat un film care demonstrează relațiile strânse pe care le are primarul fugar, Renato Usatîi, cu lumea criminală din Federația Rusă și Republica Moldova, dar și faptul că liderul Partidului Nostru a comandat asasinarea bancherului Gherman Gorbunțov în 2012.

Gherman Gorbunțov. Bancherul negru.

În 2008, după o serie de scandaluri avute cu o grupare criminală legalizată la Căile Ferate Ruse, care deconta sume enorme președintelui Putin direct pe conturile apărute în Panama Papers, Gherman Gorbunțov, bancherul care a participat la o bună parte din schemele de devalizare a societății cu venituri de miliarde de dolari, fuge în Moldova. Lăsând în urma sa o datorie de 800 de milioane de dolari, bani spălați de el pentru cei din RJD, Gorbunțov încearcă să reia totul de la zero și să-și construiască o nouă afacere în coasta Uniunii Europene – Republica Moldova.

UniversalBank – noul lui proiect, atrage rapid în jurul său bomond-ul interlop local care a mirosit bani, atât de necesari business-ului lor comun – centrul comercial ELAT. Având aptitudinile necesare de comunicare cu acest tip de personaje, Gherman Gorbunțov le promite implicare financiară în proiectul lor. În schimb cere liniște și protecție în noua lui țară, al cărei cetățean devenise peste noapte.

Rusul a reușit să o obțină cetățenia cu ajutorul lui Leonid Volneanschii, cel mai mare acționar la Elat – prieten la cătăramă cu președintele Voronin. Pentru a obține pașaportul unei țări cu aspirații europene, dar totodată guvernată încă de comuniști, Gherman Gorbunțov le-a uns ochii autorităților de la Chișinău, participând financiar la reconstrucția unor biserici și mănăstiri – activitate care a devenit adevărat fetiș pentru Voronin în ultimii săi ani de guvernare.

Despre Gherman Gorbunțov am aflat multe chiar de la Renato Usatîi, dușmanul său numărul unu. El era cel care umplea cu știri despre Gorbunțov spațiul mediatic moldovenesc. Mail-ul lui Usatîi la care am căpătat acces arată că el plătea bani grei pentru defăimarea lui Gorbunțov. Acesta coordona personal aparițiile știrilor defăimătoare, prin intermediul unor personaje cunoscute în lumea presei galbene. (Foto aici)

Aprilie 2009 îi slăbește pozițiile lui Gorbunțov. Prietenul său Volenanschii nu mai are atâta influență pentru că Voronin e dat jos prin manifestații de stradă. Urmează era pro-europenilor. Interlopii de la Chișinău încep a simți schimbarea pe propria piele. De afacerea lui Gorbunțov se interesează tot mai insistent cea mai mare și influentă grupare de “Vorî v zacone” din fosta Uniune Sovietică – “Solnțevskaya Bratva”, contractată de grupul RJD pentru a-i prelua Banca. Aveau deja acces direct în biroul primului ministru Vlad Filat, prin intermediul lui Renato Usatîi, pe care decid să-l trimită la Chișinău, acolo unde vechea lui patimă – jocul de cărți, îi leagă puternic trecutul de interlopii moldoveni. Renato, Pisateli, Cliford, Șoltoianu, Volneanschi, toți au stat la masa verde pierzându-și unul altuia sume enorme de bani. Notele informative (Foto aici) polițienești făcute cu mult timp în urmă arată legături puternice între ei. Video Volneanschi aici.

KILLERUL.

Poker-ul jucat cu gruparea infractorilor care s-au „aciuat” în jurul ELAT-ului și-a spus și de data asta cuvântul. Clifford și Pisateli, doi interlopi cu renume, au acceptat să preia comanda de la Renato, mai ales că nu era prima oară pentru ei. Aveau și cadrele necesare pentru realizarea acestei comenzi.

Preluând comanda, Pisateli, o autoritate criminală cu renume, membru al grupării criminale Patron, pune la cale totul în cele mai mici detalii. Comanda e prea serioasă pentru a claca. Planifică zile în șir modul în care îi va realiza comanda lui Renato și a prietenilor săi de la RJD. Informațiile despre faptul că Gherman Gorbunțov frecventează oficiul lui Antonov îi sunt de mare folos. La Londra îl trimite la data de 3 martie 2012 pe Vitalie Proca, unde urma să-l întâlnească și să-l ajute cu misiunea Halupa Valeriu, finul de cununie a lui Pisateli.

La Londra Proca Ajunge din Milano cu un pașaport românesc pe numele lui Dospin Aureliu. Se cazează în hotelul Wembley și stă acolo până la data de 11 martie, timp în care comunică des la telefon cu Halupa Valeriu. Prin listingurile numerelor de telefon folosite de Vitalie Proca și Halupa Ion, poliția londoneză stabilește că cei doi se intersectează zilnic, telefoanele lor aflânduse în imediată apropiere unul de altul dar și de oficiul în care lucrează Gorbunțov.

*extras din notele polițiștilor englezi și români aici:

 

Împreună cu Halupa, finul lui Ion Druță, alias Pisateli, Proca studiază fiecare mișcare a lui Gherman Gorbunțov, urmărindu-i pașii și calculând exact până și timpul făcut de Bancher de la oficiul lui Antonov până la apartamentul închiriat. Adresa o aveau de la Usatîi. Ne-a declarat-o chiar Pisateli. Audio aici.

Pregătirile se întind. Durează mai mult decât au planificat. Ca să nu mai cheltuiască sume frumușele pe hotel, după data de 11 martie 2012, Dospin, adică Proca, părăsește Wembley-ul și se adăpostește într-un apartament oferit în chirie de către doi lituanieni.

Într-un final, presați de comanditari, killerul și complicele decid să acționeze. 20 martie 2012, Gherman Gorbunțov iese din biroul lui Antonov. Proca aflat în apropierea casei lui Gorbunțov primește un apel. Este semnalul venit de la Valeriu Halupa, care însemna – Gorbunțov s-a pornit spre casă. Un taxi se oprește în fața intrării în scara blocului lui Gorbunțov. Din mașină iese bancherul. Formează codul și intră în scara blocului. Proca vine din spate și îl execută trimițând în el 7 gloanțe. Stresul e prea mare pentru Proca. Moldoveanul nu se asigură și nu intră în clădire după Gorbunțov ca să efectueze împușcătura de control. Fuge, aruncă pistolul și dispare în mulțimea din metrou. Video aici

Știrile despre atentatul asupra lui Gorbunțov fac înconjurul lumii. Doar că în loc să audă de la canalele de știri că Ghera a fost omorât, cei din RJD află că de fapt a supraviețuit chiar dacă are în el 6 gloanțe. Gruparea de la căile ferate speră că Ghera nu-și va mai reveni vreodată din comă. Aveau toate motivele să creadă asta, or starea lui era critică. Procesul de recuperare a datoriilor continuă, iar ei nu-și mai fac griji.

Continuarea investigației o citiți aici: http://zeppelin.md/rom/investigatii/asasin-in-lege-erata 

loading...

Write A Comment