(video) Când au fost sinceri? Socialiștii au anulat astăzi sistemul de vot mixt. Igor Dodon a promovat însă intens acest proiect încă din 2011

Igor Dodon, sistemul mixt, sistemul mixt a fost anulat, ACUM, PSRM, ACUM-PSRM, Maia Sandu, Nastase, PSRM promoveaza mixtul, sistemul de vot mixt anulat, sistem de vot proportional, PDM, sistem electoral

Socialiștii au dat astăzi cu piciorul într-un proiect promovat foarte intens de către Igor Dodon încă din anul 2011. PSRM a votat pentru anularea sistemul de vot mixt, sistem care le-a adus 35 mandate de deputat. Mai mult, PSRM a și adoptat în cadrul unui Congres de partid că vor promova și vota pentru sistemul de vot mixt, astfel încât 51 din deputați să fie aleși direct de către cetățeni.

Cel mai aprig susținător al sistemului de vot mixt anulat astăzi cu voturile PSRM a fost chiar Igor Dodon, care de nenumărate ori a declarat în spațiul public că anule el a venit cu această idee.

“Pentru prima dată cu această idee eu am venit la Congresul partidului din data de 18 decembrie 2011. Mai târziu acest obiectiv, această reformă a fost introdus în programul partidului în 2013 și 2014. Noi la alegerile parlamentare din 2014 am mers cu această platformă, am propus sistemul de vot mixt.”, declara Dodon pe data de 17 mai 2017 pentru Europa Liberă.

În cadrul Congresului PSRM, Igor Dodon dădea asigurări că anume sistemul de vot mixt va spori statalitatea și va responsabiliza clasa politică din Republica Moldova.

“A doua condiție de sporire a statalității și responsabilizării politice este modificarea sistemului de alegere a deputaților în Parlament. Ideea noastră constă în adoptarea unui sistem electoral care să sporească semnificativ cota reprezentanților raioanelor țării în Parlament implicit în listele elctorale de partid. În așa fel deputații vor fi mult mai aproape de cetățeni.”, declara Dodon la Congresul PSRM.

În altă emisiune de la un post de televiziune afiliat PSRM, Igor Dodon spunea că el va promova în Parlament ideea ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 să fie aleși direct de cetățeni, adică sistemul de vot mixt. Dodon se arăta mândru de această inițiativă și spunea că cetățenii în sfârșit văd un partid care se ține de cuvânt și votează ceea ce promovează.

Mai mult ca atât, chiar și în aprilie 2019, Igor Dodon spunea că PSRM a avut doar de câștigat din urma sistemului de vot mixt și nu și-ar dori anularea acestuia.

„Au fost făcute anumite calcule, care arată că pe baza sistemului proporțional PSRM ar fi avut cu un mandat mai puțin. În baza sistemului sistem mixt, cu condiții și reguli cinstite, socialiștii au mai multe șanse de a obține majoritatea”, a argumentat Dodon, în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova.

Igor Dodon deocamdată nu a comentat votul de astăzi a PSRM privind anularea proiectului său.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share