Editoriale

(video) Cum să devii deputat în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vlogul de pe YouTube – The Duck Show a realizat o nouă emisiune în care ne explică cum un simplu cetățean al Republicii Moldova poate deveni deputat în viitorul Parlament în baza sistemului electoral mixt.

„Caroci, cum candidează partidele îi clar, dar dacă vdrug carevea din voi vrea să încerce să devină deputat, vă spun eu cum”, declară autorul vlogului Ilusha Plămădeală.

  1. În primul rând, nu este nevoie să ai studii superioare.
  2. Dacă ai 18 ani împliniți și vrei să te tusui 100 cei mai importanți oameni din țară e șansa ta, tinere!
  3. Trebuie să aduni semnături. Bărbații trebuie să adune minim 500 și maxim 1 000, femeile – minim 250 și maxim 500 de semnături.
  4. Aceste semnături trebuie adunate de la cetățenii cu drept de vot, care au viza de reședință în circumscripția din care candidezi tu.
  5. IMPORTANT: Un om are dreptul să semneze pentru un singur candidat.
  6. Nu este neapărat ca semnăturile să fie adunate de candidat personal, ele poate fi adunate și de reprezentanții candidatului, dar aceștia trebuie înregistrați la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Cam astea sunt condițiile. Dar ce faci mai departe? După ce ai fost înregistrat la CEC, trebuie să găsești metode cum convingi oamenii din circumscripția ta să te voteze! Urmăriți acest video pentru a afla mai multe:

loading...

Comments are closed.