Alte știri

VIDEO // Igor Dodon spune că proiectul Maiei Sandu pentru diasporă este un populism electoral și propune o lege mai sănătoasă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon a venit cu o critică dură vizavi de proiectul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu vizavi de scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în Republica Moldova de către cetățenii moldoveni din diasporă, transmite Telegraph.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Dodon spune că acest proiect reprezintă un populism electoral. Deși, socialiștii se arată pregătiți de a-l vota, un astfel de proiect nu va fi acceptat cel mai probabil nici de Fondul Monetar Internațional (FMI), nici de Banca Mondială (BM). Liderul socialist atenționează că o astfel de lege va aduce doar pierderi pentru bugetul statului și nu va ajuta deloc ca diaspora să revină acasă, pur și simplu se vor crea scheme de a ocoli prevederile fiscale.

În acest context, Dodon propune un proiect mai sănătos pentru ca moldovenii din diasporă să revină acasă și anume exemplul de legi, aplicate în mai multe state-membre ale UE, ce prevede faptul ca cetățeanului care revină în patrie să i se aloce o anumită sumă de bani, cu condiția ca acesta să activeze în interiorul țării o anumită perioadă de timp.

”Eu cred că aceasta este populism electoral. Eu sunt ferm convins că nici Fondul Monetar Internațional, nici Banca Mondială nu va accepta astfel de modificări la lege. Noi suntem gata să le votăm.

Dar o să vedeți – acesta este populism curat. Pentru că în caz că se va permite automobilele să fie introduse în țară fără taxe, de un reprezentant al diasporei, un milion de oameni în afara țării, un milion de automobile fără taxe vamale și accize, intrate în Republica Moldova. Cine va plăti taxe și accize, dar care este sensul? Fiecare are o rudă în străinătate, care vrea să importe fără taxe. Și o să-și găsească o rudă și o să aducă automobilul acasă, fără drept de vânzare, o să-l aducă, o să-i dea procură și gata, s-a terminat.

Eu-s gata, hai și-l vom susține, dar dacă suntem profesioniști, dacă vrem să ajutăm diaspora ca într-adevăr să vină acasă, haideți să-i ajutăm altfel – cum fac portughezii, de exemplu, eu, apropo, am venit cu această inițiativă și eu cred că este una bună și noi suntem gata s-o propunem și pentru Republica Moldova, de exemplu, în unele țări, membre ale UE, pentru a aduce cetățenii săi acasă, le dau o anumită sumă de bani pentru ca ei să vină să investească în economie.

De exemplu, în Portugalia, dacă nu greșesc, șapte mii de euro le dau dacă vin acasă, cu condiția că ei un an activează în interiorul țării. La astfel de inițiative trebuie să ne gândim, dar nu la populisme” a declarat Igor Dodon, în cadrul emisiunii sale săptămânale.

Amintim că Maia Sandu a propus un proiect de lege ce prevede că persoanele care au locuit peste hotare cel puțin trei ani pot introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie, iar bunurile trebuind să fie în proprietate personală de cel puțin un an.

Citește și: VIDEO // Cazul Chaus a demonstrat dublele standarde aplicate de către presa de la Chișinău

loading...

Comments are closed.