Politic

VIDEO // Marina Tauber solicită CSE să explice cum sunt cheltuiți banii pentru refugiați: ”Multe dintre ajutoarele se pierd pe drum”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul „ȘOR” solicită Comisiei pentru Situații Excepționale să publice rapoarte săptămânale detaliate cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii publici și cei oferiți din donații pentru refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. În acest sens a fost pregătit un proiect de lege, care va fi înaintat la următoarea ședință a Parlamentului.

Potrivit deputatului Marina Tauber, guvernarea nu a prezentat până acum niciun raport cu privire la aceste cheltuieli, iar în presă au apărut mai multe informații care ar indica faptul că multe dintre ajutoarele care ajung în țara noastră pentru refugiații ucraineni nu ajung la destinație. Mai mult, spune Tauber, tăcerea guvernării trezește foarte multe suspiciuni și lasă loc de interpretări.

Din păcate, aceste suspiciuni sunt pertinente și justificate. Am primit foarte multe semnale, care ar indica faptul că multe dintre ajutoarele care ajung în țara noastră pentru refugiații ucraineni se pierd pe drum. De asemenea, nu știm ce se întâmplă cu banii donați de partenerii externi și cetățenii simpli, ajung ei toți la destinație sau mai picură și în buzunarele celor implicați în gestionarea crizei refugiaților? Totodată, în presă au apărut mai mult articole despre dezvăluirile unor reprezentanți ai diasporei, care spun că autoritățile au început să pună tot felul de piedici birocratice celor care trimit ajutoare. Mai mult, parte din donațiile trimise dispare subit. În acest moment, guvernarea a centralizat toate donațiile, și-au asumat rolul de intermediar și nu permit ca loturile de ajutoare să ajungă direct la destinatari. Întrebări sunt multe, explicații și răspunsuri – deloc”, a declarat Marina Tauber.

Marina Tauber a spus că, pentru a exclude suspiciunile de fraudă, CSE trebuia să ofere obligatoriu rapoarte săptămânale și să explice modul în care sunt cheltuiți banii. De asemenea, cerem ca aceste informații să fie prezentate periodic și în plenul Parlamentului.

Am pregătit un proiect de lege prin intermediul căruia cerem transparență totală în ceea ce privește cheltuielile suportat de stat în contextul crizei refugiaților. Astfel, vrem ca reprezentanții CSE să publice obligatoriu, săptămânal, pe pagina web informații privind cheltuielile financiare alocate din fondurile internaționale și naționale, precum și ajutoarele umanitare care vor conține cuantumul fondurilor primite, lista cheltuielilor alocate pentru achiziționarea bunurilor, serviciilor, lista beneficiarilor care le-au prestat etc. De asemenea, cerem ca aceste informații să fie prezentate periodic și în plenul Parlamentului”, a declarat Marina Tauber.

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai spus că, în timp ce guvernarea PAS spune că, zilnic, cel puțin trei milioane de dolari sunt cheltuiți pentru refugiați, autoritățile locale și cele raionale nu au primit niciun leu din acești bani de la stat.

Ne întrebăm: unde-s banii, doamna Gavrilița? În prezent, nu există niciun raport clar, detaliat, care să demonstreze în ce scopuri au fost folosiți acești bani și cine anume a beneficiat de ei. De asemenea, nu există o claritate nici în ceea ce privește donațiile de bunuri pentru refugiații ucraineni. Nu știm în mod clar care este cantitatea produselor donate și cine a beneficiat concret de ele. Pentru a evita apariția unor suspiciuni de fraudă e nevoie de transparență totală în acest proces. Asta ne-ați promis când ați ajuns la guvernare. Vrem transparență. Cetățenii sunt în drept să vadă pe ce sunt cheltuiți banii lor”, a conchis Tauber.

Amintim că deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au cerut, săptămâna trecută, Procuraturii Generale efectuarea unui control amănunțit privind modul de cheltuire a banilor pentru întreținerea refugiaților ucraineni, adăpostiți în Republica Moldova. Deocamdată, reprezentanții Procuraturii nu au oferit niciun răspuns.

loading...

Comments are closed.