VIDEO // Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei: ”Ucraina nu va permite ca agresiunea rusă să ajungă la hotarele Republicii Moldova”

Ucraina va continua să lupte ca războiul să nu ajungă niciodată la frontierele Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, într-un apel video difuzat în cadrul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova la Chișinău. Acesta i-a asigurat pe diplomați că Ucraina rămâne aliatul și prietenul nostru și a mulțumit moldovenilor pentru găzduirea refugiaților, scrie Moldova1.md

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei reprezintă un pericol direct pentru Republica Moldova. În ultimele 18 luni, ați simțit acest lucru cu mai multe ocazii. Și nu vorbesc doar despre rămășițele proiectilelor rusești care au căzut pe teritoriul vostru, sau despre întreruperile de curent în urma bombardării masive a sistemului energetic ucrainean. Moscova și-a angajat întregul său arsenal hibrid împotriva guvernării legitime a Republicii Moldova. Dezinformare, șantaj energetic, alimentarea sentimentelor anti-guvernare, provocări în regiunea transnistreană și multe alte încercări de a submina orânduirea constituțională. Sunt bucuros să vă felicit cu eșuarea tuturor acestor tentative malițioase”, a spus Kuleba.

Potrivit lui, Kievul a fost și va fi întotdeauna de partea Chișinăului în zădărnicirea planurilor agresive ale Moscovei împotriva Republicii Moldova.

„Puteți conta pe noi, întotdeauna. Un lucru și mai important e faptul că amenințările Moscovei nu v-au schimbat cursul. Moldova, alături de Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Ați limitat eficient efectele propagandei ruse în țara voastră, ați interzis simbolurile fasciste rusești ”V” și ”Z”, precum și panglica Sf. Gheorghe”, a menționat ministrul ucrainean de Externe. El și-a exprimat recunoștința, în special pentru faptul că țara noastră a recunoscut Golodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean și pentru condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

„Ucrainenii și moldovenii sunt fermi de partea europeană a zidului între lumea liberă și fascismul rusesc. Într-o zi, acest zid va cădea împreună cu regimul lui Putin”, a spus Kuleba.

El a dat asigurări că ucrainenii vor continua să lupte pentru a câștiga pacea pentru ei, pentru Republica Moldova și pentru întregul continent.

„Suntem interesați ca nimeni alții în securitatea și prosperitatea voastră. Ucraina va susține mereu suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional”, a spus Kuleba, menționând că Ucraina pledează pentru reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene și susține demersurile Chișinăului de retragere necondiționată a trupelor ruse și munițiilor din regiune și înlocuirea misiunii militare de pacificare cu una civilă sub mandat internațional.

„Fiți siguri că Ucraina este aliatul și prietenul vostru. Continuăm lupta ca agresiunea rusă să nu ajungă niciodată la granițele voastre, ca Ucraina și Republica Moldova să rămână libere. Victoria noastră va aduce zeci de ani de dezvoltare pașnică nu doar pentru noi, dar și pentru voi”, a mai declarat Dmitro Kuleba.

El a încheiat discursul cu o frază în limba română: „Spre victorie, dragi prieteni!”

 

Total
0
Shares
Total
0
Share