Alte știri

VIDEO: Momentul reținerii grupării specializate în trafic de droguri cu implicarea studenților străini aflați pe teritoriul Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ofițerii Direcției Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații, în conlucrare cu angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, Serviciul de Informații și Securitate, sub conducerea Procurorilor din cadrul PCCOCS au desfășurat o investigație comună, fiind documentată și destructurată o grupare criminală specializată în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuană și alte produse psihotrope, preponderent în rândul persoanelor de origine străină aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, ofițerii de investigație din cadrul INI, BMA, SIS, pe parcursul a 4 luni au recepționat mai multe informații în care erau vizate opt persoane de origine străină, în special studenți ai USMF „N. Testimițeanu” și Universității Agrare de Stat din Moldova, care procurau și ulterior comercializau droguri de tip marijuană hidroponică persoanelor apropiate. Valoarea drogurilor este aproximativ 200 000 lei.

Liderul și organizatorul grupului este o persoană  din Israel, cu vârsta de 23 de ani, student al USMF „N.Testimițeanu” în anul IV de studii. Acesta procura droguri de la un cetățean al Republicii Moldova cu care avea înțelegerea să producă și să cultive plante de canabis doar pentru el, ca ulterior să  comercializeze marijuana studenților străini.

Pe parcursul documentării, de către ofițerii de investigație au fost utilizați mai mulți investigatori sub acoperire, prin intermediul cărora au fost efectuate achiziții de control, fiind procurate droguri și acumulate probe pertinente ce demonstrează scopul criminal al membrilor acestei grupări. Un gram de marijuană era vândut la prețul de 200 lei consumatorilor.

În rezultatul operațiunii comune desfășurate, au fost reținute opt persoane, iar alte 10 persoane sunt cercetate în stare de libertate. Dintre aceștia, 13 la număr sunt cetățeni străini și doi sunt din Moldova.

Toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 din ei, toți studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuană.

Pe caz au fost efectuate 34 de percheziții, în rezultat fiind depistate și lichidate 2 laboratoare de producere, cultivare și prelucrare a plantelor de canabis, unul dislocat în mun. Chișinău, altul în r-nul Cahul. La fel, au fost depistate mai multe pungi cu droguri, în total fiind sechestrat aproximativ un kilogram de marijuană, au fost ridicate mai multe ustensile și echipament destinat cultivării și prelucrării plantelor, semințe de canabis, bani proveniți din activitate criminală. Totodată, la persoanele străine au fost depistate cagule și arme reci, iar ca urmare a examinării telefoanelor mobile au fost depistate poze personale în care apar cu arme de foc, muniții, droguri, etc.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 15 ani de închisoare.

Centrul Antiterorist al SIS a semnalat faptul că pe palier extremist – terorist și prevenire a radicalizării au fost stabiliți indici precum că persoanele investigate se încadrează în profil de radicalizare. Prin urmare, drept consecință a consumului de droguri străinii din comunitatea arabă denotau un comportament agresiv/violent, manifestând interes față de arme, pagini web cu conținut radical, inclusiv acțiuni infracționale care pot fi conexate acțiunilor teroriste pe teritoriul Republicii Moldova.

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost constatate încălcări a regulilor de ședere pe teritoriul Republicii Moldova de către unii străini vizați în cadrul investigației, iar Biroul Migrație și Azil urmează să decidă în privința anulării dreptului de ședere pe teritoriul țării.

Suspecții au fost reținuți cu suportul ofițerilor de la „Fulger” și Detaşamentul cu Destinaţie Specială „ALFA”  al Serviciului Informații și Securitate.

loading...

Comments are closed.