Politic

VIDEO // Partidul Șor insistă pe alocarea ajutorului unic în valoare de 10 mii de lei pentru moldoveni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul „ȘOR” insistă să fie inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Parlamentului, dezbătut și votat proiectul care prevede alocarea ajutorului unic în valoare de 10 mii de lei. Solicitarea a fost făcută de către deputatul formațiunii Vadim Fotescu, în cadrul unui briefing de presă, care a adus cu el la Parlament o parte din cele 200 de mii de semnături ale oamenilor care susțin această propunere. Potrivit lui, acum, mai mult ca niciodată, cetățenii au mare nevoie de acești bani, care ar veni pentru ei ca o gură de aur de aer proaspăt și i-ar ajuta să scape de datorii.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Au trecut două luni de când am făcut această propunere. De atunci crizele nu doar că nu s-au rezolvat, dar au devenit tot mai adânci și cu efecte tot mai grave pentru oameni. Din păcate, până astăzi, guvernarea PAS a încercat cu tot dinadinsul să ignore această propunere. Totuși, nu cred că ar putea să ignore părerile și doleanțele a peste 200 de mii de oameni, care au semnat în sprijinul acestui proiect. Astăzi, am adus în fața domniilor voastre, listele cu semnăturile oamenilor, care așteaptă din partea autoritățile sprijinul care le-a fost promis în campania electorală. Aceste semnături reprezintă strigătul disperat al unor oameni care speră că cei care sunt astăzi în cele mai înalte funcții se vor întoarce, în sfârșit, cu fața spre ei”, a declarat Vadim Fotescu.

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai adăugat că, de când PAS a preluat puterea în stat, veniturile oamenilor nu au crescut, însă au fost loviți cu regularitate, de crize.

A venit mai întâi scumpirea gazului, după care, treptat, în avalanșă s-au scumpit produsele alimentare, serviciile, transportul, benzina și motorina, creditele s-au scumpit, inflația este în continuă creștere. Singurul sprijin, și acela mic și discriminatoriu, a fost acordarea compensațiilor pentru consumul de gaze. Însă a venit primăvara, compensațiile au fost anulate, dar a venit altă scumpire pe capul oamenilor – majorarea prețului curentului electric și încă o majorare a gazului. Acum vă întreb, stimați colegi din PAS, știe careva dintre voi, își dă seama cineva că oamenii sunt plini de datorii, stau cu facturile neplătite și cu frica de a nu fi deconectați.

Acum o săptămână, datoria curentă a oamenilor pentru consumul de gaz era de peste 150 de milioane de lei. Credeți că oamenii nu plătesc pentru că-s ei încăpățânați și își strâng banii la ciorap? Nu, oamenii plătesc pentru că nu au bani. Și de unde să-i ia dacă totul s-a scumpit, viața a devenit mai scumpă, iar statul tot le cere, le cere și nu le oferă nimic în schimb”, a mai spus Fotescu.

Deputatul a mai declarat că bani pentru acordarea acestui ajutor sunt și oamenii merită să îi primească. Proiectul prevede că de ajutor vor beneficia aproximativ un milion de cetățeni, printre care pensionarii, profesorii, medicii, studenții, familiile cu venituri mici și cele cu mulți copii.

Este vorba despre milioanele de euro care au fost acordate de FMI și alte organizații financiare internaționale, cu care guvernarea se laudă. În al doilea rând, Banca Națională are rezerve suficiente. În al treilea rând, guvernarea se laudă cu încasări mari la buget, că vama și fiscul activează foarte bine. Numai din accize și TVA după comercializarea carburanților se varsă în buget sute de milioane de lei milioane de lei. Aceștia sunt banii oamenilor și ei au dreptul să îi primească înapoi. Așadar, bani sunt. E nevoie de voință, empatie și respect pentru cetățenii acestei țări. Nu cred că cer prea mult”, a mai spus Fotescu.

La briefing au fost prezente și câteva persoane, care au venit să susțină proiectul Partidului „ȘOR”. Potrivit lor, oamenii au ajuns la limita disperării, iar pensiile și salariile pur și simplu nu le ajung pentru a face față scumpirilor.

Maia Sandu a uitat de oamenii care au adus-o la putere, a uitat de toate promisiunile pe care le-a făcut. A promis vremuri bune, dar a adus vremuri grele. Poporul suferă și sărăcește, de aceea, acești bani ar fi un ajutor important pentru moldoveni. Să știți că am semnat pentru această inițiativă. Și au semnat nu doar bătrânii, dar și persoanele de vârstă medie și chiar și tinerii, care nu văd nicio perspectivă de viitor în țară. Au semnat toți, nu reușeam să schimbă pixurile”, a declarat una dintre pensionarele prezente la briefing.

Bătrânii nu au bani suficienți pentru a putea trăi. Ce pensie ar trebui să avem ca să plătim toate facturile. Nu aveți respect pentru oameni. Îi lipsiți de dreptul de a avea o viață decentă. Ați uitat de tot ce ați promis. Unde se duc banii din ajutoarele pe care le primește Moldova? Noi avem dreptul știm acest lucru”, a declarat o altă pensionară.

loading...

Comments are closed.