(Video) Premieră medicală în Moldova! A fost efectuată prima intervenţie de extracţie a trombelor

Premieră medicală în Moldova, A fost efectuată prima intervenţie de extracţie a trombelor, spital chisinau, partidul democrat din moldova, guvernul filip, pdm candu 

În premieră în Republica Moldova a fost efectuată intervenţia de extracţie a trombelor în accidentele vasculare cerebrale acute. Operaţia a fost făcută în cadrul Institutului de Medicină Urgentă.

Realizarea a astfel de intervenţii chirurgicale în ţara noastră este foarte importantă din motiv că în Republica Moldova prima cauză a dizabilităţii este accidentul vascular cerebral, a menţionat Secretarul de Stat al ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţeie Sociale, Boris Gîlca, potrivit Radio Moldova Actualităţi.

„Trombele sînt cauza a unu din trei deces și prima cauză de dizabilitate. Anual peste 12 mii de moldoveni trec prin această tragedie. Încă din anul 2005 colaboratorii Clinicii de Neurologie din cadrul a Institutului Medicinii de Urgență au efectuat și implementat în practică pentru prima dată tratamentul prin tromboliză a accidentului vascular-cerebral ischemic și astăzi tromboliza este disponibilă în Republica Moldova pentru salvarea vieților unor asemenea pacienți”, a spus Secretarul de Stat al ministerului Sănătății, Muncii și Protecțeie Sociale, Boris Gîlca.

El a precizat că este important ca această intervenție să fie efectuată în timp de 5-6 ore după debutul bolii.

Total
0
Shares
Total
0
Share