(Video) Schemă de contrabandă: Bunuri de anticariat de peste 5 milioane de lei reținute la Vama Moldovei!

schemă de contrabandă, deconspirată de către serviciile specializate ale Vămii, Bunuri de peste 5 milioane de lei reținute, vitalie vrabie, anticoruptie moldova, comert international
 

Ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au identificat și anihilat o schemă de contrabandă cu mobilier, veselă, bibelouri și alte obiecte vechi. Potrivit informațiilor acumulate, loturile erau aduse ilegal din Germania de către un agent economic din Briceni, care, ulterior le livra proprietarului a două magazine de antichități din municipiul Chișinău.

Schema a fost deconspirată după ce, echipele mobile ale Serviciului Vamal au reținut, pe traseul Bălți-Chișinău, un autocamion în care se aflau mai multe bunuri, fără acte de proveniență, destinate magazinelor de profil. Bunurile, estimate la aproximativ 400 000 lei, erau camuflate printre alte articole de mobilier și  obiecte de uz casnic indicate în declarația vamală.

Imediat după realizarea flagrantului, a fost dispusă efectuarea unui control ulterior la magazinele suspectate că ar comercializa bunuri de contrabandă. În rezultatul verificărilor  au fost depistate peste 18 000 de unități de marfă fără acte de proveniență legală (articole de mobilier, veselă, bibelouri, decorațiuni suspendate, statuiete, vehicule în miniatură, tehnică de uz casnic uzată, etc.), în privința cărora există bănuiala rezonabilă că ar fi fost introduse în țară ilegal.

Conform estimărilor, valoarea acestora se cifrează la peste cinci milioane de lei.

Pe acest caz a fost intentat un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari. Cercetările continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor infracțiunii și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate. Investigațiile vor fi efectuate în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Tot în cadrul anchetei urmează să se stabilească dacă printre loturile reținute nu se regăsesc și obiecte de valoare istorică sau culturală. Suspecții riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share