Alte știri

(video) Trei persoane reținute pentru trafic de droguri: Vindeau substanțe narcotice prin aplicații de comunicare online

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul Centrului de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, în comun cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, pe parcursul a 2 luni de zile, au documentat activitatea infracțională  a unui grup de persoane care au pus în aplicare o schemă infracțională de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin aplicații electronice de comunicare.

Membrii grupului s-au dovedit a fi trei persoane, două femei și un bărbat, cu vârstele  cuprinse între 20 și 23 ani, locuitori al municipiului Chișinău.

Drogurile erau ascunse în spații cu acces public, iar prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare suspecții își reclamau ofertele, transmiteau locația cu drogul ascuns cumpărătorului care achita pentru cantitatea de drog solicitată. Plata se efectua prin intermediul terminalelor electronice de plată.

Unul dintre bănuiți era responsabil de perfectarea cardurilor bancare și a conturilor electronice, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din comercializarea  drogurilor.

Suspecții,  urmărind scopul comercializării drogurilor fără a se vedea cu potențialul cumpărător,  au creat un magazine online unde plasau informații despre tipurile de droguri, metodele de achitare și primire a drogurilor. Doar utilizatorii de încredere erau admiși în acest grup închis, fiind limitat accesul persoanelor terțe.

Astfel, potențialul cumpărător primea rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația de comunicare electronică administratorului poza bonului fiscal. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

În rezultatul perchezițiilor efectuate,  la domiciliu acestora polițiștii au  depistat și ridicat mai multe tipuri de droguri, carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, aproximativ 400 de cartele SIM, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate mai multe adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de droguri.

Inițial suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, ulterior femeile  au fost plasate în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar în privința bărbatului a fost aplicat măsura preventivă sub formă de arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

În luna noiembrie 2018,  IGP a demarat campania „Alege Viața”, scopul căreia este informarea  societății, a grupurilor de risc despre pericolul și dauna pe care o produc drogurile de tip nou, drogurile sintetice organismului, precum și metodele noi de realizare a drogurilor.

Astfel, de lansarea campaniei  au fost instruiți peste 1 500 de  liceeni și studenți, au fost petrecute discuții cu pedagogii și membrii familiilor celor care pot cădea pradă consumului de droguri.

De asemenea, poliția a întreprins razii în locurile de agrement, astfel,  au descins cu rețineri în trei  cluburi de noapte din capitală, au documentat  24 de grupări criminale specializate în realizarea drogurilor prin internet sau cu utilizarea tehnologiilor moderne.

În anul 2018 au fost înregistrate 1 351 de infracțiuni legate de droguri.

loading...

Comments are closed.