(video) Un nou șef din cadrul IGP numit în funcție de ministrul Andrei Năstase a fost vizat anterior într-o investigație marca Rise Moldova

artur degteareov, persoane dubioase guvern, guvernul republicii moldova, inspectoratul general al politiei, ministerul afacerilor interne

Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații al IGP are un nou șef interimar. Este vorba despre Artur Degteariov. Ordinul de numire în funcție a lui Artur Degteariov a fost emis azi de ministrului de Interne Andrei Năstase.

Anterior, Artur Degteariov activat în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului General de Poliție.

Inspectoratul General de Poliție (IGP) a figurat printre instituțiile de forță din Republica Moldova care s-au interesat de produsele controversatei companii „Hacking Team”. Din convorbirile electronice purtate între Massimiliano Luppi, reprezentantul „Hacking Team” în regiune, și Artur Degteariov, ofiţer superior de investigaţii al Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii din cadrul IGP.

Conform celor de la RISE Moldova surprind discuția dintre Luppi și Degteariov din momentul în care ultimul îi recomandă italianului hotelul „Budapest” din Chișinău. Se întâmpla luni, 16 septembrie 2013. Câteva zile mai târziu, Luppi anunță că vine în Republica Moldova împreună cu Stefania Iannelli și că vor sta cazați la hotelul „Gloria”, „Budapest”-ul fiind indisponibil.

Întâlnirea dintre reprezentații „Hacking Team” a avut loc marți, 24 septembrie 2013, cel mai probabil, la sediul Centrului, aceasta fiind una dintre solicitările enunțate anterior de Degteariov.
Ulterior, după o pauză de două săptămâni, Degteariov îl anunță pe Luppi că bugetul instituției este în curs de examinare. „După ce proiectul va fi aprobat de sponsori, noi vom avea posibilitatea să cumpărăm „soluția” Dvs.”, scria Degteariov. Între timp, Luppi revine cu precizări tehnice legate de produsul prezentat la întâlnirea din septembrie pentru a pregăti livrarea acestuia, iar Degteariov îl anunță că centrul așteaptă aprobarea bugetului.

Ultimul mesaj din conversația Luppi-Degteariov datează din ianuarie 2014 și vine din partea reprezentantului „Hacking Team”, acesta interesând-se de aprobarea bugetului pentru anul 2014 al centrului. „Totodată, vă rugăm să țineți cont de faptul că, după întâlnirea noastră în Chișinău, „Hacking Team” a lansat o nouă versiune a „soluției”: versiunea 9 (nume de cod: GALILEO). Noi vom fi mai mult decât bucuroși să organizăm o întâlnire la sediul Dvs. ca să vă demonstrăm noile caracteristici ale sistemului”, scria Massimiliano Luppi.

În 2013, „Hacking Team” a fost inclusă de organizația „Reporteri fără Frontiere” în raportul „Inamici ai Internetului” pentru că ar fi oferit servicii de securitate și ar fi vândut softuri de spionaj informatic unor state în care drepturile omului și libertatea de exprimare nu sunt respectate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share