Vineri, în Parlamentul Republicii Moldova, a fost stabilit un precedent periculos

Vineri, în Parlamentul Republicii Moldova, a fost stabilit un precedent periculos, care reprezintă o amenințare pentru democrația noastră parlamentară și pentru principiile statului de drept, susține PSRM.

“Ne exprimăm îngrijorarea și suntem categoric împotriva modificărilor de urgență operate la Regulamentul Parlamentului, prin care Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) i se oferă competențe de menținere a ordinii publice în Parlament, inclusiv „evacuarea” deputaților din sală.

Această modificare crește riscul de abuzuri și presiuni asupra deputaților din opoziție, ceea ce este incompatibil cu principiile democrației.

Cerem anularea acestor modificări, restabilirea independenței parlamentului și a deputaților săi, excluderea oricăror forme de presiune.

Decizia partidului de la guvernare cu privire la împiedicarea fizică a accesului persoanelor care se bucură de imunitate, consfințită prin Legea Supremă, reprezintă un atac asupra libertății de gândire, exprimare și acțiune a aleșilor poporului.

Este ironic faptul că aceste acțiuni ilegale au fost inițiate și aprobate de un partid politic care a ajuns la putere făcând abuz de imunitatea parlamentară, prin organizarea unor confruntări fizice deschise în sala parlamentului.

Parlamentul trebuie să-și păstreze rolul său principal de a fi o platformă pentru dezbateri libere, discuții critice asupra ideilor și inițiativelor, în spiritul respectării legii și a drepturilor omului.

Aceste modificări ale Regulamentului Parlamentului vor fi contestate în instanțele naționale și internaționale.

Îndemnăm toate părțile să se comporte și să acționeze responsabil”, este comunicatul formațiunii.

Total
0
Shares
Total
0
Share